Зелето, картофите и ябълките поевтиняват през последната седмица. Докато при първата и последната култура в списъка се отчита обаче ръст в цените на годишна база, то при картофите 2020 г. се оказа доста трудна ценово, личи по данните от последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Плодове и зеленчуци: Колко внесохме и колко изнесохме

За една година цената на основната суровина е намаляла с над 13%, а само за изминалата седмица спадът е с 8,6%. Зелето също се откроява като една от най-поевтинелите култури на седмична база. Към 15 януари то отбелязва ценови спад с близо 8%. Изминалата година обаче като цяло културата беше по-добре оценена и поскъпна с около 23%. Някои зеленчухопроизводители са на мнение, че зелето винаги ще бъде добра за стабилността на стопанството култура – без големи колебания в цените. 

Ябълките доскоро можеха да се похвалят с известно поскъпване спрямо другите плодове, но и техните цени на едро започнаха да падат – почти -10% за последната седмица.

Анализаторите отбелязват, че се наблюдават разнопосочни отклонения на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата. Докато при гореизброените култури цените падат, средните цени на едро на доматите (оранжерийни и внос), краставиците (оранжерийни и внос) и вносния червен пипер нарастват от 2,3% до 16,8% на седмична база. 

Към средата на януари 2021 г. цените на едро на червения пипер, картофите и оранжерийните краставици и домати са от 6,5% до 30,4% под нивата отпреди една година, се констатира в оперативния анализ на МЗХГ.