Гола сеч на около 1000-1300 борови дървета близо до Априлци, унищожава чисто нов асфалтиран път за милиони, направен по проект по ПРСР 2007-2013. Идеята на инвестицията е била да се осигури добра инфраструктура към популярната туристическа дестинация, а провеждащата се в момента сеч "преобразява местния пейзаж". Масовата сеч и съсипване на новият път направен със субсидия от данъците на българските и европейските граждани се намира в посока от кв.Острец към Севлиево.

 

Читател на Фермер.БГ изпрати снимки, в които се вижда провеждащата се гола сеч. Според него тя не е съпътствана със задължителния план за залесяване на терена и при евентуална проверка на компетентните органи могат да се открият куп нарушения. 

 

[news]

 

Според местните жители сечта била като цяло законна, с необходимите документи от регионалното държавно предприятие, но със сигурност се правели и далавери по отношение на добити количества и продажни цени. Те са песимисти, че от Агенцията по горите и МЗХ ще извършат качествена проверка, тъй като в миналото били налице редица корупционни практики.

 

Освен, че извършваните по голата сеч мероприятия съсипват новия път, направен с европейска субсидия по ПРСР, то те създават изключително опасни условия за възникване на пътно-транспортни произшествия, тъй като в завоите асфалта е покрит с кал, а целият път е осеян с дърва. Представителите на местната полиция в Априлци към момента не са реагирали по никакъв начин и не са накарали отговорните за масовата сеч да почистят пътя от калта и дърветата, което е тяхно задължение според Закона за движение по пътищата. 

 

Ето и самите снимки: