Овцевъди и козевъди от цяла България се събраха край Варна, за да обсъдят какво не успяха да свършат в изтичащия програмен период на прага на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 

НОКА даде старт на годишната си среща с награждаване

На заключителната за годината среща на членовете на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) се включиха над 300 стопани, експерти от земеделското министерство, представители на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), Селскостопанска академия.

Форумът бе открит от земеделския зам.-министър Янко Иванов, който определи 2019 като една нелека година, изпълнена с предизвикателства. 

„Днес ще направим равносметка на изминаващата година, но по-важно е какво предстои оттук нататък. Обсъжда се новата ОСП и от това, което ще се договори в Брюксел, ще зависят до голяма степен вашите очаквания. Преговорите там не са никак лесни и не вървят съвсем гладко, но мачът все още не е решен“, увери доц. Янко Иванов.

Проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, също изказа мнение, че българските стопани са силно зависими от решението на ЕС за обвързаната подкрепа след 2020 г. Според него този процент трябва да бъде не по-малък от миналогодишния. 

„Оптимистичното е, че овцевъдството и козевъдството са във вниманието на ЕС. Има решение тези два отрасъла да бъдат приоритетни направления. Говори се също за късите вериги, които да улеснят директните доставки. Не на последно място по важност е предложението вълната да излезе от групата на страничните продукти и да си възвърне позициите, като стане основен продукт“, заяви проф. Станков. 

В хода на дискусията между експерти от Министерството на земеделието и стопани бяха разяснени какви инвестиционни мерки предстоят през следващата година, какви са новостите в Наредба 44 и Закона за ветеринарномедицинската дейност, докъде са стигнали трите държавни помощи за инвестиции, отпуснати по предложение на бранша.

Животновъдите имаха възможност да получат отговори директно от държавната администрация на наболели въпроси, като проблема с пасищата, ниските изкупни цени, вноса на агнешко месо от Македония, трудностите при кандидатстване по мярката за хуманно отношение към животните

Фермерите отправиха и свои предложения към ресорното министерство, като искането да се затегне контролът върху мандрите и проверките за съдържанието на овче мляко в продуктите в магазинната мрежа. 

Те отново поставиха на дневен ред нуждата от базова механизация в стопанствата, нисколихвените кредити, непрекъснато увеличаващите се осигуровки, липсата на работна ръка. 

За финал Симеон Караколев, съпредседател на НОКА, обобщи, че овцевъдството и козевъдството са на системи. Влива се не малко, но ефектът е никакъв. 

„През изминалите периоди на ОСП се наблюдава един дисбаланс в подпомагането. Има сектори, в които конкурентоспособността е на европейско ниво, а други просто съществуват. Ако не се намери баланса в подпомагането в новата ОСП, тези сектори си отиват. 

Надявам се в подготовката на новата ОСП да има напредък що се касае за важността на овцевъдството и козевъдството, както и за същността на малките и средните фермери, защото те са гръбнакът на една успешна селскостопанска политика“, заключи Караколев.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.