Изцяло е прибрана реколтата от царевица в Русенско. Средният добив е 822 кг/дка, съобщи Борислава Братоева от Областна дирекция по земеделие в Русе, предаде БТА.

Царевицата в Търговищко: По-добър среден добив от повече декари

Общо площите с царевица в областта са 367 359 дка. Най-голям е средният добив на производителите в община Борово – 906 кг/дка, а най-нисък – 626 кг/дка в община Ценово.

Борислава Братоева: „Въпреки добрия добив в Русенско от 822 кг/дка, той е по-нисък от миналогодишния, когато жътвата приключи при 837 кг/дка.“

Със 150 кг/дка по-малко са прибрали техните колеги от Силистренско. Там средно от декар добивът е 683 кг, но той е по-добър от миналата година, когато достигна 615 кг/дка.

Последните оперативни данни на Министерството на земеделието сочат, че средният добив за цялата страна е 685 кг/дка, като към момента са реколтирани 95,1% от площите с царевица. Той е с 9,6% по-слаб спрямо година по-рано.

От новата реколта родните зърнопроизводители вече успешно търгуват навън, като в периода между 14 и 20 октомври през „Пристанище Варна“ са изнесени 58,7 хил. тона царевица

МЗХГ: „Общият износ на царевица от началото на 2019/20 пазарен сезон до момента изпреварва с 9,3% отчетения по същото време на предходната година.“

По данни на анализаторите пазарът на царевица в страната остава спокоен. Средните изкупни цени от 253 лв./тон се движат малко над нивата от предходната седмица в рамките на 2%. На годишна база обаче изменението е надолу с 1,9%.