Обръщаме се към вас във връзка с обявената Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г., за която с изненада научихме от медиите.така започва писмото на сдружение „Българска розова долина”, адресирано до зам.-министрите на земеделието Явор Гечев и Георги Събев. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците 

“Всички розопроизводители от Клисура, Стрелча и Средногорието, с които сдружение „Българска розова долина“ е в активна комуникация от началото май месец до днес във връзка с инициираната от нас дарителска кампания „SOS Българска роза“, не са чували за Стратегията до момента и не са получили възможност да се включат в нейното списване”, се посочва в писмото, подписано от председателя на УС на сдружението Владимир Стоянов.

Посочени са шест предложения за взимане под внимание при изготвяне на стратегията. 

-Адекватна финансова подкрепа за работилите на загуба розопроизводители през 2021 година;

-Установяване на наличните количества розово масло, което не може да бъде реализирано, както и установяване на неговото качество, чрез Държавна лаборатория „Българска роза“ гр. София;

-Изработване на прозрачен механизъм за финансова подкрепа, чрез Българската банка за развитие и трезора на Държавната лаборатория „Българска роза“, на розопреработвателите, които отчитат нереализирани количества розово масло, преди кампания 2022г.;

-С цел запазване на качеството на българското розово масло, премахването на всички спекулативни сделки и плащане в брой на малките розопроизводители, финансовата подкрепа за розопроизводителите в периода 2021-2027г. да бъде предоставяна на базата на килограм набран и предаден в дестилерия розов цвят, след сключен договор с преработвател. Нашата твърда позиция е, че финансирането на база публичен регистър и раздаване на средства „на калпак“ не стимулира сектора, а дори задълбочава кризата. Получаването на пари от хора, които не са влизали в градините си е обидно за стопаните, които са се грижили за масивите си дори на загуба през 2021.

-Изготвяне на план за участие на български розопроизводители и преработватели, чрез „Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“, на международни изложения с ясни критерии за качество на българското розово масло и производните продукти;

-Заявяваме категоричната си позиция против Мораториум върху засаждане на нови розови насаждения, за който научаваме, че е залегнал като част от Стратегията, като смятаме, че в средносрочен и дългосрочен план възстановяването на позициите на България на международния пазар на розово масло ще доведе до стабилизиране на бранша.

От сдружението призовават да се предостави информация относно участниците в Работната група за Стратегията, които в пресинформацията на страницата на министерството на земеделието са наречени „всички заинтересовани страни”. 
“В публикуваната информация са цитирани Ваши думи, а именно: „Целите, които са описани в Стратегията, произтичат основно от исканията на бранша“. Не става ясно обаче кои са представителите на бранша, чието мнение е потърсено и взето предвид при разписване на целите. Моля да предоставите информация и за това”, пишат от сдружението и допълват:   

“Считаме, че липсата на прозрачност и диалогичност в процеса по изготвяне на Стратегията е притеснителен сигнал и предпоставка за опорочаване на резултатите, които тя цели да постигне”. 

От сдружение “Българска розова долина” настояват да бъдат включени в работната група за разработването на стратегията. Също така те посочват, че е необходимо да се удължи срокът за изпращане на предложения