Министерски съвет одобри позицията на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 16 юни в Люксембург, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

В раздел „Селско стопанство” се предвижда постигането на общ подход по предложението за регламент относно официалния контрол с цел започване на тристранни срещи с Европейския парламент и Комисията. В раздел „Рибарство” Комисията ще представи Съобщението си до Съвета относно консултация във връзка с възможностите за риболов през 2016 г.

 

[news]

 

Държавите-членки, консултативните съвети, заинтересованите страни и обществеността се приканват да анализират насоките за политиката, изложени в съобщението, и до 1 октомври 2015 г. да представят на Комисията препоръки и предложения.

 

В раздел „Други въпроси” на заседанието ще бъдат разгледани няколко текущи законодателни предложения и доклади относно задължителното етикетиране с посочване на страната на произход върху няколко вида храни. Също така, Комисията може да направи преглед на процеса на вземане на решения относно генетично модифицираните организми.

 

Предвидено е делегацията на Словакия да представи резултатите от заседанието на министрите на земеделието от Вишеградската група плюс България, Румъния и Словения, проведено в Братислава на 18-19 май т. г., а делегацията на Гърция да представи искането си за удължаване срока на допустимост на разходите по оперативна програма „Рибарство” 2007-2013 г.

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!