Две трети от страните членки на Европейския съюз могат да пристъпят към въвеждането на забрана за отглеждането на генномодифицирани култури на своя територия, след като засегнатите компании предпочетоха да не се противопоставят. Това обяви  Европейската комисия, цитирана от ДПА и Франс прес, съобщи БТА.
 
"Всички искания на 19-те страни членки са били приети от компаниите", заяви говорителят на ЕК Енрико Бривио, като добави, че географският обхват на ГМ културите сега съответно ще бъде преразгледан.
[news]
19-те страни включват Австрия, България, Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша и Словения. Германия е поискала ограничено право на изключване за ГМ проучвания, а Дания и Люксембург засега искат да забранят само четири ГМ култури. Белгия и Великобритания пък са поискали да прилагат забраната само за части от територията си.
 
"През последните 20 години ГМ технологията е била приета само от шепа държави за шепа култури. Затова не е изненада за нас, че две трети от страните в Европа са решили да я забранят", коментира експертът по хранителната политика на "Грийнпийс" ЕС Франциска Ахтерберг.
 
Около 85 процента от ГМ културите се отглеждат в само 4 държави в света - САЩ, Бразилия, Аржентина и Канада. Заедно те представляват едва 3 процента от земеделските земи в световен мащаб, сочи доклад на екологичната организация.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!