Приключи Шестия европейски конгрес на младите фермери. Агри.БГ излъчи ексклузивно събитието на живо. Тази година в надпреварата за най-успешен млад фермер в Европа се бориха 15 проекта, сред които и този на нашия представител - 20-годишният Георги Мутафчиев от Банско.

Оптимизмът на млад фермер среща 50-годишния опит на дядо му

За съжаление иновативният проект на Георги Мутафчиев не беше сред победителите. Той представи хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко.

Ето и кои са победителите в тазгодишния конкурс:

Дигитален лидер в земеделието (Digital Champion in Farming) - Wouter Bruins от Нидерландия с неговия проект In Ovo - който помага на фермерите в сектор "Птицевъдство" да следят за хуманното отношение на птиците. In Ovo е компания, с опит в сектора на птицевъдството, която е силно мотивирана да внесе положителна промяна в сектора чрез разработването на интелигентни решения за големите проблеми в сектора.

Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството (Environmentally-Sustainable Champion in Farming) - Pablos Tsakiris от Гърция - птицевъд, който отглежда органично продукцията си. Семейното му стопанство решава да инвестира в добавяне на стойност към продуктите и започва серия от инвестиции в специални ферми (биологично и свободно отглеждане на кокошки). В същото време подобряват дистрибуторската си мрежа, така че днес те обслужват поръчки от цяла Гърция в рамките на 24 часа.

Лидер в производството на храни (Food Champion in Farming) - Josef Obkircher и Andreas Kalser от Италия - млади фермери, които се занимават с иновативното производство на Oyster гъби, които са деликатес в родната им страна. Двамата партньори успяват да развият производството си и да създадат къща за гости, като предлагат различни специалитети с Oyster гъбите.

За българския претендент

Георги Мутафчиев беше най-младият участник в надпреварата. Той, заедно със своето семейство, управляват семейна биоферма с над 240 автохтонни кози в полите на Пирин. Всъщност това е първата регистрирана биологична козеферма в страната. Той стана победител в Националния конкурс за млади фермери, като впечатли журито със своя иновативен проект. Събитието се проведе през 2019 г. в партньорство с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ) в Аграрния университет в Пловдив.

Млади фермери отново ще мерят сили за престижна награда в Брюксел

“За мен конгресът е една възможност за опознаване на най-иновативните решения, които младите фермери от различни европейски държави са успели да измислят и реализират. От една страна е възможност за сравнение на нивото на развитие на българското фермерство, спрямо други европейски държави, а от друга страна е една директна платформа, запознаваща младите фермери един с друг и даваща им идеи за съвместна работа", коментира Георги пред Агри.БГ.

България има представител на Конгреса на младите фермери от 2015 г. насам. 

През 2016 г. победителят в Националния конкурс - Петко Симеонов (млад фермер и производител на биологичен пчелен мед) успешно представи страната ни и спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана IT система.

Търси се: Най-успешният млад фермер в Европа
 
Българското участие в Европейския конгрес през 2017 г. бе в лицето на младия фермер Рангел Матански, който представи семейната кравеферма в община Раковски и създадената от него организацията на производители в сектор “Животновъдство”.

А през 2018 г. представил от страна на България в европейския конгрес беше Антон Тотев - той представи проект, посветен на иновациите и устойчивото земеделие: „Високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки”. В оранжерията и в ябълковата му градина консумацията на вода за отглеждането на растения е сведена до минимум.


Агри.БГ стиска палци и пожелава успех на Георги Мутафчиев!