Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева даде брифинг днес, 30 април, от 12.45 часа в Министерския съвет.

Директни плащания: Срокът по Кампания 2020 няма да бъде удължен

На срещата ресорният министър ще представи подкрепата за земеделските производители в сегашния труден период на извънредно положение срещу разпространението на коронавируса COVID-19, както и през следващите месеци, стана ясно от съобщение правителствената информационна служба.

Агри.БГ излъчи брифинга на живо в сайта и в страницата на медията във Фейсбук.

В началото на срещата един от най-известните производители на плодове и зеленчуци у нас Красимир Кумчев представи своята идея за извънредна субсидия за зеленчукопроизводителите, като държавата доплати за доход, отчетен след реализацията на продукцията. Тази идея е получила подкрепа от премиера Бойко Борисов и от министър Танева.

За промените в Постановление № 70 на Министерския съвет за продажбата на продукция на местни регионални производители в търговските вериги Десислава Танева уточни, че срокът за неговото изпълнение ще бъде удължен спрямо първоначално определените 14 дни.

Десислава Танева: „Ние ще дадем още 14 дни и очакваме в края на месец май каналът да заработи ефективно.“

По думите й, по текста за млечните продукти от Постановлението, касаещ веригите, тече комуникация за  редакцията му за начин, по който да се постигне търсения ефект, а именно да защитим производителите на краве сурово мляко.

Десислава Танева посочи, че млечната криза в Европа вече е факт и трябва да се положат максимално усилия за съхраняване на производителите, защото възстановяването на това производство не е по силите на малките и средните фермери.

„Правим всичко възможно за максимален достъп на производителите до всички възможни канали на предлагане на продукцията до българския потребител. Надявам се, че тези контакти и взаимоотношения ще бъдат дългосрочни. Безспорно и земеделските производители ще осъзнаят необходимостта от сдружаване и инвестиции в първичната обработка, за да могат да отговорят на изискванията“, каза министър Танева.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова мярка: Пари за доплащане към дохода на зеленчукопроизводителите

Субсидии: Как министерството преразпределя 175 млн. евро?

Танева: Мярката за събиране на зелено тръгва скоро