До ни работна група ще представи предложения за изменения в Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Тези промени целят да се развърта ръцете на компетентните органи, за да си вършат по-добре работата в ситуации като тази с чумата по дребните преживни животни. Това каза зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. 
 
 
„Когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се изправим пред такива ситуации. Но очевидно е, че след като има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви", каза заместникът на Порожанов с ресор животновъдство за БНР. 
Както посочи и пред Фермер.БГ преди седмица, той припомня, че и от българската, и от Европейската референтна лаборатория, която е позиционирана във Франция, има потвърждение за позитивни резултати за чумата. 
 
Относно последиците от отказа на стопани на някои от стадата в Странджа да допуснат вземането на повторни проби, заместник-министърът посочи:
 
„21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми".
 
Мерките са много непопулярни, призна Янко Иванов, но, по думите му, „те целят да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин". В момента, според Иванов, е накърнен интересът на отделния стопанин, но „този стопанин започва да нарушава интереса на обществото".