През цялата 2017 г. в много добра комуникация със земеделския бранш мина дебатът за позицията ни за Общата селскостопанска политика (ОСП) – къде е България и какво искаме да направим. Смея да твърдя, че браншът и екипът на министерството знаят какво искат. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България. 
 
 
Той припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС започна дебатът за ОСП и в началото на юни бяха представени от ЕК драфтовете на 3 регламента – най-важният от които е за  стратегическите планове. 
 
„Всяка страна е дала позициите си по тях и се очакват коригираните  предложения на регламентите, но за съжаление вече 6 месеца това не става. За да не се губи време България вече е стартирала изработката на т.нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. Вероятно през месец май ще започне и публичното му обсъждане с бранша“, обясни министър Порожанов.
 
Още през ноември 2018 г. чухме, че започва работа по дългоочаквания анализ на селското ни стопанство, т.нар SWOT aнализ, част от стратегическия план на всяка страна-членка на ЕС.
 
Документът ще има нелеката задача да изведе целите, инструментите и начина по който ще бъдат финансирани плащанията.
 
„Всяка страна-членка трябва да направи своя таван на плащанията на база на своя SWOT анализ, който ще разработи – силни и слаби страни на секторите, за да определим целите в стратегическия план и вече оттам трябва да се насочат самите инструменти – това са мерките, които ще се финансират и съответните бюджети“, коментира преди време пред Фермер.БГ ресорният министър.
 
По думите му с анализа ще трябва да бъдат изведени както целите, така и приоритетите на стратегическия план. В SWOT анализа ще бъде разгледан всеки един бранш подробно, като с това се цели да се видят диспропорциите и така да се очертаят целите, приоритетите, начина и големината на финансиране за периода 2021-2027 г.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg