Липсва яснота каква ще бъде конкретната рамка на политиката за аграрния сектор на общността. Такива са опасенията на представители на браншови организации и земеделски камари, които участват на международния форум „Три морета“ в София.
 
По време на откриването министър Порожанов коментира на какъв етап са обсъжданията относно стратегическите планове в Общата селскостопанска политика (ОСП), които Европейският парламент скоро трябва да гласува.
 
„Нека да ви дам повече информация, като се върна в понеделник от Съвета на министрите. С комисар Хоган и премиера имахме среща миналия петък. Там беше дебатирано основно дали България ще подкрепи предложението за допълнителен бюджет за ОСП. Смятам, че на този етап има разбиране по въпроса,“ уверен е Порожанов.
 
 
Земеделският министър акцентира и върху многогодишната финансова рамка, която се очаква в края на годината. 
 
„Важното е да има една добре структурирана рамка с балансирани бюджети. Разбира се, нас ни интересува земеделският бюджет да бъде адекватен, така че да може да отговори на предизвикателствата на приоритетите на ОСП“, допълни ресорният министър.
 
Чрез свободата всяка страна да създаде свой стратегически план могат да се избегнат редица проблеми в настоящата ОСП, убеден е Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
„Ние като производители искаме да имаме една сигурност занапред, защото до момента нещата не бяха доста ясни. Най-важни са стратегическите планове, които всяка страна да изготви според спецификата си“, убеден е Костадинов. 
 
Идеята на НАЗ е стратегическият план на България да се изработи от аграрното министерство съвместно с бранша.
 
„Да се стъпи на основата на SWAT анализа, който изготвят. Да се види какво е направено. Сега ние си поставяме целите – колко и кога ще бъдат изпълнени, до каква степен. От това зависи нашето производство, нашето бъдеще“, допълва Костадинов. 
 
 
Зърнопроизводителят акцентира и върху проблема с младите фермери, за които в новата ОСП се предлага да няма тавани на директните плащания. Приемствеността, застаряването на сектора и интересът на младите също са теми за размисъл. 
 
„Ние сме за строго специализирани експерти в Европарламента, които знаят къде отиват, какво работят в Комисията по земеделие и, като предлагат нещо, как топката ще се върне в собствената им страна и колко бели могат да направят с това“, подчерта Костадинов.
 
След изказванията на участниците от Чехия, Литва и Полша, Костадин Костадинов представи и позицията на България относно сегашния обсъждан вариант на ОСП.
 
НАЗ се обявява категорично против предложението на ЕС за таван на директни плащания след 2020 г. Продължаващата неравнопоставеност и слаба конкурентоспособност на българските стопанства показва силна обвързаност и зависимост на земеделието у нас от европейското подпомагане, посочи Костадинов. 
 
 
Ограничаването на средствата ще доведе до намаляване на обработваемите площи на стопанствата и свиване на производството. Понижаването на рентабилността и по-високите производствени разходи, свързани с прилагането на регулации и стандарти, ще подкопаят конкурентоспособността на нашите стопанства на международните пазари, убедени са от НАЗ.
 
На финала Костадинов призова лидерите на ЕС да се вслушат в гласа на фермерите и да им осигурят стабилна подкрепа. Това може да се случи чрез гласуването на една по-справедлива ОСП след 2020 г., убеден е зърнопроизводителят.
 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg.