В дните преди Великден агнета са една от най-търсената стока на пазара. Оказва се, че в Добруджа те са дефицит. 

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

„Има голямо търсене, но агнета няма. Няма как да има, животновъдите останаха много малко, няма вече овцеферми“, споделя д-р Васил Стоев, който отглежда стадо от 200 глави в добруджанското село Опанец. Фермерът уточнява, че няма овце майки: „В цялото село има 2 овце, в съседното Дончево – 20, а в Богданово са 4. Няма как да има агнета“. 

Стадото на д-р Стоев вече е разпродадено. Закупуването на малките е било със записване срещу цена от 10 лв./кг живо тегло. На този етап тази цена успява да се „върже“ с отлеждането на добитъка, тъй като е калкулирана при миналогодишните разходи. „Сами си правим фуража, имаме земя, която обработваме. Натрупахме от миналата година и затова сега имаме някакъв кураж. Но догодина какво ще правим, не ми се мисли!“, коментира ветеринарят.

„При тази инфлация вижте какво става! Торовете стигнаха 2160 лв. с ДДС за тон. Имам да торя 30 дка пшеница, при две наторявания смятайте какво става. Предстои царевица да сеем. Но не е само това. Нафтата също скочи. Ако досега зареждах трактора на ден за 200 лв., то сега вече за 400 лв.“, показват сметките на овцевъда. 

При така галопиращите цени на всички консумативи се оказва, че агнетата догодина трябва да бъдат 30-33 лв./кг живо тегло. Това обаче никак ням ада се върже с покупателната способност на потребителите. 

„Дано през тази година да има реколта, че иначе сме загубени. Ако имаме суша и не изкараме реколта, то всичко се обезмисля“, не крие опасенията си д-р Стоев.

От износител на агнета, България отдавна се е превърнала във вносител. В момента у нас се внася агнешко месо от Румъния и Македония. „Идва по един камион и независимо от цената, не стига. Освен това от Австралия и Нова Зеландия у нас пристига замразено агнешко. Това месо обаче не е подходящо за дълбоко замразяване, не става. Но и то ще бъде продадено за съжаление“, допълва фермерът.