На около 10 км от Лас Вегас бе построена гигантска вертикална ферма. Инвеститор на проекта Oasis Biotech е китайската компания Sananbio, която принадлежи на китайския светодиоден гигант Sanan Group, информира cnbc.com.

Как се произвеждат краставици в Южна Африка?

Фермата потребява около 90% по-малко вода и използва 50% по-малко енергия, сравнено с традиционните стопанства. Oasis Biotech планира да произвежда около 9,5 хил. порции зеленолистни зеленчуци и салати дневно. Те ще бъдат продавани на казина и ресторанти из цял Лас Вегас.

Градът се характеризира с най-високата плътност на елитни ресторанти в света. Тези заведения се нуждаят изключително от пресни и висококачествени продукти. Вертикалната ферма ще осигурява зеленчуци за по-малко от денонощие.

Общата площ на аквапоничната ферма е 20 хил. кв. метра. На първо време 5,6 хил. кв. метра ще осигуряват количество салати и подправки, които традиционното стопанство отглежда на площ от 13,8 кв. метра.

Следващата година е предвидено разширяване на производството с 50%. Към разнообразието от продукти ще бъдат включени още зеленчуци и горски плодове. 

Ключова особеност е, че при отглеждането на културите не се прилага агрохимия. Помещенията са снабдени с филтри и ултравиолетово осветление. То осигурява екологичността на продукцията.Китайските инвеститори са вложили в проекта 30 млн. долара. Очаква се фермата да започне да печели още през 2019 г. На работа ще бъдат наети 130 души. Реколтата ще се събира ръчно, но това ще бъде временно. Планирано е целият производствен процес да бъде автоматизиран.

Благодарение на контролираната среда, зеленчуците във фермата ще узряват 3-4 пъти по-бързо от обичайното. Производството ще бъде целогодишно.