Най-ранните известни записи за опитомяване на кози идват от планините на Западен Иран. Днес те се развъждат масово в цял свят поради отличната им адаптация към околната среда, предимно за производство на мляко и млечни продукти и по-рядко за месо и вълна. Проучвайки свойствата и ползите от гъбите шийтаке, китайски учени стигната до извода, че те са полезни за здравето на козите и качеството на тяхното мляко, се казва в статия, публикувана в списание Animals 2025.
Завърнал се, за да бъде животновъд: От успешен бизнес в Германия до козеферма в Средногорието
Световното производство на козе мляко се увеличава през последните десетилетия. Очаква се то да достигне 9,7 милиона тона до 2030 г.
Козето мляко съдържа по-малки мастни глобули и казеинови мицели и по-висока концентрация на мастни киселини с къса и средна верига в сравнение с кравето мляко. В резултат на това полезните компоненти на козето мляко се усвояват по-лесно от организма и са по-малко алергенни. Така козето мляко получи признание на пазара като един от най-ценните хранителни продукти.
Защо гъбите шийтаке са полезни за козите?
Шийтаке, или Lentinus edodes (LE), е медицинска и ядлива гъба, която привлича вниманието с богатите си биоактивни компоненти, включително полизахариди, фенолни съединения и ергостерол. Многобройни изследвания разкриват нейните антиоксидантни, имуномодулиращи и антимикробни свойства при различни животни. Например, при пилета бройлери, добавянето на LE подобрява растежа и разнообразието на микробиотата на сляпото черво.
Имайки предвид ползите от LE, екип от китайски учени от Northwest A&F University и Yunnan Institute of Animal Science and Veterinary Science решава да проучи какъв положителен ефект може да имат хранителни добавки с тази гъба върху продуктивността на млечните кози. Той прави селекция на здрави млечни крави с еднотипни характеристики и започва експеримента.
Всички млечни кози се хранят два пъти дневно в 07:00 и 18:00 часа. Доенето се извършва ежедневно в 06:30 и 16:30 ч. с помощта на преносим доилен апарат. Официалният тест продължава 56 дни.
Резултатите показват, че по отношение на регулирането на търбуха, прилагането на LE значително намалява (p <0,05) изобилието на Fibrobacterota и Treponema в търбуха, като същевременно насърчава пролиферацията на разграждащи влакна бактерии VadinHA49 и повишава концентрацията на метаболити като фумарова киселина и LysoPE/LysoPG (p <0,05), което предполага, че LE може да подобри ефективността на използване на влакната чрез ремоделиране на структурата на търбуха и флората метаболитни модели.
На ниво здравословно състояние на тялото, добавката от гъби LE повишава значително нивата на серумния имуноглобулин (IgA, IgG) и активността на общия антиоксидантен капацитет (T-AOC), супероксид дисмутаза (SOD) и каталаза (CAT) (p <0,05) и няма отрицателен ефект върху чернодробната функция и индексите на липидния метаболизъм като аминотрансфераза (ALT), аспартат аминотрансфераза (AST) и холестерол (CHO) (p> 0,05), потвърждавайки двойната ефективност за повишаване на имунитета и облекчаване на оксидативния стрес.
По отношение на оптимизирането на качеството на млякото, добавянето на шийтаке значително намалява броя на соматичните клетки в млякото (SCC) (p=0,005), значително повишава нивото на млечен протеин, нивото на мазнини и общото съдържание на твърди вещества (p<0,05) и обогатява функционалните метаболити като D-арабитол и D-триптофан (p<0,05), което предоставя теоретична основа за разработването на млечни продукти с висока добавена стойност.
С други думи, резултатите показват, че добавката с гъби шийтаке оптимизира флората в търбуха, подобрява антиоксидантните и имунните функции и подобрява качеството на млякото, което подкрепя използването му като функционална фуражна добавка за млекодайни кози.
Вижте още:
Причудливата подземна ферма за гъби в Париж
Как се отглеждат премиум гъби в пустинята на Абу Даби
Ентусиасти създадоха ферма за гъби в параклис
0 КОМЕНТАРА