Земеделските производители от Бранденбург и Баден-Вюртемберг се оплакват от изостряне на проблема с отсъствието на сезонни работници. Причината за това явление е икономическият ръст в Полша и Румъния, откъдето основно идва работна ръка, пише topagrar.com.

Улеснява се повторното наемане на сезонни работници от чужбина

Съгласно анкета на Асоциацията на германските производители на ягоди и аспержи в южната част на страната (VSSE), 20% от производителите твърдят, че броят на сезонните работници се е намалил, а 45% от анкетираните отбелязват, че са регистрирали неголямо намаляване на интереса към временна работа във ферми.

Към днешна дата в Германия годишно се наемат от 160 000 до 180 000 сезонни работници, преимуществено за събиране на реколтата от ягоди и аспержи.

Страните от Източна Европа започват полека-лека да процъфтяват, казва Ханс Лехар, управляващ директор на кооператива за търговия на плодове и зеленчуци Nordbaden (OGA).

Щом икономическата ситуация в родните страни на сезонните работници се подобри, те няма повече да искат да напускат семействата си за по няколко седмици, допълва той.

Отливът на работна сила е провокирал при някои германски фермери сериозен дефицит на работна ръка. Техните помощници не са се появили този сезон, въпреки че са подписали договори през зимата – в някои компании 40-50 работници ги няма.

Сезонните работници в момента в Германия получават определена със закон минимална работна заплата в размер на 8,84 евро на час, което може да се отрази негативно върху фермерите, тъй като някои служители напускат още преди края на сезон, стига да са заработили колкото пари са планирали да изкарат.

Германските аграрни асоциации размишляват по въпроса как да се излезе от ситуацията. Те са готови да сключат ефективни договори със сезонни работници от други страни, например Украйна.