Скандално изказване на министъра на земеделието в Долна Саксония провокира възмущението на фермери и остри коментари от страна на по-консервативните политици в Германия. В изказване по телевизията Мириам Щаудте предложи на отказалите се от свиневъдството да започват да отглеждат канабис в кочините. Тя аргументира идеята си с прогноза, че този бизнес ще бъде доходоносен в бъдеще, пише Farmer.

До 3 месеца земеделците, отглеждащи коноп трябва да подновят разрешителното си

Щаудте е министър от партията на Зелените. Тя представи гениалната си идея по време на телевизионно предаване. Министърът заяви в студиото, че упадъкът на свиневъдството в страната „съвпада добре“ с напредъка в легализирането на медицинската и развлекателна марихуана в Европа. Тя каза, че разрешаването на отглеждането на канабис в Германия е само въпрос на време, но със сигурност ще включва високи изисквания за безопасност за производителите. Отглеждането под покрив в бивши свинарници би било безопасно и печелившо за фермерите.

Реакциите след изказването на Щаудте не закъсняха. Земеделски организации и опозиционни политици обявиха идеята й за несериозна и безотговорна.

На всички е ясно, че производството на марихуана - ако бъде разрешено - ще бъде нишова дейност само за шепа фермери, допълват те.

Междувременно в Долна Саксония хиляди свинеферми бяха затворени заради политиката на ЕС за справяне с климатичните промени. Затова фермерите имат нужда от системни решения и реална помощ. Те питат как държавата възнамерява да защити свинарниците от нахлуване на любители на марихуаната, след като в момента не може да се защитят от масови прониквания във ферми от псевдо-еколози и защитници на животните.

Според Марко Морман, депутат от ХДС от Долна Саксония, идеята на "зелен министър" няма нищо общо със спасяването на климата, тъй като отглеждането на коноп на закрито изисква огромни количества енергия за отопление и осветление на инсталации. Следователно такива плантации ще бъдат по-смъртоносни за климата от стадата свине.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Проектонаредба: Какви са изискванията за подпомагането на коноп

Отглеждане на коноп

Пореден опит да се легализира преработката на индустриален коноп