Германски инвеститори търсят възможности за изграждане на инсталации за преработка на биомаса и производството на топло- и електроенергия у нас. В партньорство с българския бизнес германските практики могат да зададат модели за България в развитието на енергията от възобновяеми източници. Това бе посочено на съвместна конференция, организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара, информира БНР.

 

[news]

 

Германският опит съществува от близо 15 години. Българските практики сега прохождат. Потенциалът на България в биомасата от животновъдни ферми, от ресторантьорския и кетъринговия бизнес, както и от домакинството, а също и утайки от пречиствателните станции за получаване на биогаз, каза Елена Ангелова от Германския център за изследване на биомасата. Този потенциал обаче все още е неизползваем.

 

В Германия от години съществуват населени места, които сто процента се снабдяват с енергия от биомаса. В самия град има биогазови инсталации, които произвеждат ток и го подават в мрежата, токът се използва навсякъде от произведените биогазови инсталации. С топлината е малко по-трудно, защото топлината, където се произвежда, трябва да е близко, до пет километра, вече да се усвои. За да се случи това и в България обаче, трябва и всяко домакинство да събира разделно своите отпадъци.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!