На германските фермери не им трябваше много време, за да реагират обединени срещу установен картел на пазара. Германските власти наложиха глоба на гигантите в търговията с продукти за растителна защита и това явно няма да бъде оставено току-така. Над 500 фермери се присъединиха към колективен иск срещу картел за растителна защита в Германия. Те ще бъдат представлявани от правна кантора в битка срещу водещи селскостопански компании в Германия. Това съобщиха от инициативата "Обединен фермерски алианс за растителна защита", пише немското издание Agrarheute.

От протеста в Добрич: Това е битка за оцеляване!

Според твърденията на ищците между 1998 г. и 2015 г. търговците на едро са получавали прекомерни цени за продукти за растителна защита от фермерите посредством антиконкурентни споразумения.

След години на разследвания Германската федерална служба за картели наложи глоби на обща стойност 157 млн. евро на гигантите в търговията на дребно, сред които са BayWa и Agravis.  

В момента продължава привличането на още фермери, които искат да се присъединят към груповия иск.

„Съветваме всички фермери, които са закупили продукти за растителна защита през последните 15 години, да предявят своите искове срещу членовете на картела“, заяви адвокатът Катарина Фрьолих.

Фермерите ще бъдат представлявани от кантората за търговско право Taylor Wessing. Груповият иск се финансира от международния финансист на съдебни спорове Augusta Ventures. По този начин фермерите, които се присъединяват към иска, не поемат никакви финансови рискове.

По-рано тази година, през август, друга група земеделски производители заведе колективно дело срещу участниците в картела за растителна защита. В нея влизат над 2000 земеделски производители. Основно те са базирани в Долна Саксония, Мекленбург-Западна Померания, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Хесен, Саксония и Тюрингия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зърнопроизводител: Има картелно споразумение за слънчогледа

Икономисти: Положението с инфлацията не е никак розово

Предложение: Да се проверят торовите заводи за картелни споразумения