Карстен от Германия е опитен градинар биодинамик. Той е консултант във фермата на биопроизводителя Мартин Ганев и голям почитател на България. „Подходът на Карстен е нетрадиционен за нас. За него най-важното нещо е почвата“, казва българският стопанин.
 
 
Почвата е вероятно най-ценният актив, който имаме на планетата, заедно с водата и въздуха. Според Карстен ние трябва да храним почвата с най-добър хумус, а тя да храни растенията. При добре балансирана почва растенията не боледуват, развиват се добре и равновесието в природата е гарантирано. Ако почвата има достатъчно хумус, задържането на влага е по-добро. Поради това и компостът има много по-силен и дълготраен ефект отколкото N, P, K торовете на конвенционалното земеделие, които освен всичко подкиселяват почвите.
 
Освен с Карстен българският биопроизводител се сприятелява и с други чужденци, които от клиенти се превръщат в близки приятели.
 
„Биоземеделието ми даде много приятелства в чужбина. От една страна, те буквално тъгуват, като гледат умиращото българско село, празните къщи. От друга страна, те са много доброжелателни и постоянно помагат – със съвети какво се търси на пазара, със семена, но най-вече с търпение и симпатия“, споделя Мартин Ганев. 
 
По думите му германците и австрийците са изключително педантични и взискателни, когато се изнася на техния пазар. За всяко нещо се вземат проби за химикали. Но веднъж като спечелиш доверието им, се работи по-лесно. Най-добри контакти се правят на международните изложения. „Препоръчвам на колегите да ги посещават – хем за сверка на часовника, хем за контакти,“ съветва българинът.