Политици предложиха повишаване на ДДС-то върху месото над два пъти. Към момента то се облага с данък от 7%, предложението на политиците е ДДС-то да се увеличи на 19%, пише електронното издание plantbasednews.org

Уловка: Помощта от 300 лв. върви с отказ от прасета за 1 година напред

Немските депутати предложиха допълнителните средства от новия налог да се използва за подобряване на хуманното отношение към животните в страната, в отговор на острите критики за лошото третиране на добитъка в Германия.

Говорителят на министерството на земеделието Алберт Стегеман заяви, че е отворен към идеята за нов добавен данък върху месото, но с една уговорка.


„Такъв данък може да бъде конструктивно предложение. Все пак допълнителните данъчни приходи трябва да се използват за подпомагане на животновъдите, за да им се помогне да се преструктурират”, каза Стегеман.

Мнозина смятат, че консумацията на месо е “излязла от мода” и са станали по-сдържани в храненето си през последните 10 години. Особено на мода сега са вегетарианството и веганството.

Въпреки това, не всички подкрепят идеята. Немските депутати срещнаха несъгласие от страна на Германската асоциация на фермерите, които смятат, че "не държавата, а земеделските производители са тези, които се нуждаят от средства и подкрепа за по-нататъшното развитие на животновъдството".