През 2020 г. на територията на Европейския съюз (ЕС) са произведени 55,3 млн. тона картофи. Най-голям принос имат фермерите в Германия. Те са произвели 21,2% от продукцията, следвани от Полша (16,4%), Франция (15,7%), Нидерландия (12,7%) и Белгия (7,2%). България се нарежда на 20-о място, непосредствено след Унгария и Хърватия, научаваме от Евростат.

Министърът защити подкрепата за картофите

Петте страни членки, водещи класацията, отговарят за близо 75% от производството на картофи в съюза.

През миналата година ЕС е продал част от произведените картофи в чужбина, а останалата част е използвана за производството на четири основни продукта: замразени картофи (основно пържени), готвени или преработени (основно чипсове), сушени или под формата на картофено нишесте.

Общата стойност на преработената продукция от картофи в ЕС достигна 9,1 млрд. евро през 2019 г. Това са 1,6% от стойността на продукцията на цялата хранителна индустрия на съюза. Замразените картофи и чипсовете имат най-значителен дял в тях.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Зеленчуците масово увеличават средния си добив

Предприемчиви бизнесмени произвеждат картофено мляко

Дамите в селското стопанство: Анна Вилен