Преди дни на пресконференция в Потсдам, Германия, представители на държавните ветеринарни служби оцениха степента на кризата с епизоотичната ситуация в страната. Според експерти дори небрежно изхвърлени от кола остатъци от храна могат да провокират епидемия на болестта и да спрат износа на свинско месо от Германия, съобщава сайтът agrostory.com, позовавайки се на обществената организация „Зелен фронт“.

САЩ не искат полско свинско месо

Африканската чума по свинете (АЧС) вече е на границата на Бранденбург. Заразени хранителни остатъци, които влязат в контакт с диви глигани, може да станат повод за разпространение на вируса из цялата територия на Германия. Експертите са на мнение, че АЧС се очаква във всеки един момент.

Ние не знаем кога и не можем да предскажем точното време, заяви държавният ветеринар Стефан Никиш по време на пресконференцията, на която се обсъжда готовността на властите да реагират при установяването на вируса при мъртви животни.

По думите на Никиш през последните месеци са били надлежно информирани гражданите, ветеринарите, фермерите, ловците и сезонните работници относно опасността и са инструктирани как да се държат.

От началото на годината ловците получават по 30 евро за взети образци от мъртви глигани. До този момент количеството на образците се е увеличило петкратно. Освен това вече са дефинирани компетенциите на национална кризисна група, която ще координира създаването на карантинни зови в случай на откриване на огнище на АЧС.

Ответните мерки включват бъдещо намаляване на поголовието от диви свине, които са основно средство за разпространяване на болестта. В края на ловния сезон ще бъдат убити почти 90 000 животни, което е рекорд.

В момента съществува обективна заплаха. Градските власти и ветеринарни служби са в готовност, заяви на свой ред Стефан Людвиг, министър, отговарящ за защитата на правата на потребителите.

Бранденбург, като транзитна зона, е особено изложена на опасността. Регистрирани са около 6 милиона посещения на горски стопанства през годината. Необходимо е бързо и безопасно елиминиране на хранителните отпадъци в зоните за отдих и от стоянките на товарните камиони, допълни той.

През септември в Белгия бяха регистрирани случаи на африканска чума по свинете при глигани – за първи път в Западна Европа. В същото време болестта продължава да се разпространява в Прибалтийските страни и източната част на Полша. Случаи има в Чехия, България и Румъния. В Германия засега регистрирано огнище няма.

Към днешна дата в Бранденбург има около 754 000 свине. Това е най-ниската им численост от 10 години насам. Ако в Германия се разрази епидемия, германското свинско месо може да бъде лишено от възможността да бъде изнасяно извън ЕС.