Германското правителство финансира програма „Работата на моя жвот” („The Job of my Life”) за стимулиране на професионалната мобилност на младежи от Европа, интересуващите се обучение и от заетост, която се реализира от Федералната агенция по труда/Централата за международно и специализирано посредничество  – (ZAV)  и с партньорството на  службите за заетост на десет страни членки на ЕС, включително Агенция по заетостта, като член на мрежата EURES. Това съобщават от Агенцията по заетостта.
 

Ще се набират кандидати за дуално обучение в различни предприятия в провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Баден Вюртемберг (гр. Фройденщат), Мекленбург – Форпомерн и др. в областта на туризма - готвач, ресторантьор, хотелиер, спортен и фитнес мениджър, градинар; в хранително-вкусова промишленост - хлебар, месар, технолог, пивовар, фермер; в строителството - зидар, строителни работници бетон и стоманобетон, специалист покриви, специалист ВИК, дърводелец, професионален шофьор на тежки строителни машини, строител на пътища; механика/електроника/материали - машинен оператор, специалист мехатроника, специалист електроника,  автомеханик,  инструменталчик, стругар, леяр, специалист по обработка на пластмаси и каучук, медиен технолог/печатар, специалист по технология на опаковането, специалист производствена механика, машинно каменоделство и др.; в логистиката - специалист логистика, специалист складиране  и в администрацията - офис мениджър/секретар.
 

Програмата подкрепя младежи от Европа за включването им в професионално обучение в предприятия в Германия. Обучението по над 300 професии продължава 3 или 3,5 години и има изключително практическа насоченост. Въпреки, че обучителните предприятия заплащат възнаграждение по време на целия период на обучение, то не винаги е достатъчно за самостоятелна издръжка на обучаемите. С тази цел е създадена програмата „The Job of my Life”, за да се осигури на младежите от чужбина  всеобхватна подкрепа от подготовката, през провеждането до успешното завършване на обучението.

Право за получаване на финансова подкрепа имат следните младежи, интересуващи се от обучение:

- граждани на Европейския съюз
- на възраст между 18 и 35 години към момента на подаване на заявлението,
- със завършено средно образование в страната по произход,
- които искат да се включат в държавно признато професионално обучение в предприятие в Германия.

 

Финансова подкрепа, при подготовката за професионално обучение в предприятия в Германия и за периода на обучение, може да бъде заявена, като:

- Финансиране на езиков курс по немски в страната по произход
- Подпомагане пътуването за явяване на интервю с работодателя,
- Подпомагане пътуването за подготвителната фаза за практика
- Подпомагане пътуването за започване на обучението
- Финансиране на езиков курс по немски в Германия по време на практиката в предприятието
- Финансова подкрепа  за издръжка по време на практиката.
- Финансова подкрепа за за издръжка по време на обучението
- Финансова подкрепа за езикова и професионална помощ по време на обучението
- Финансова подкрепа за професионални и социално-педагогически консултации по време на обучението


Кандидатите могат да подават документи - автобиография на немски език и сканирана диплома за средно образование като посочват желаната професия до EURES асистентите в Бюрата по труда или на адреси:

[email protected]

[email protected]

[email protected]

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!