Германия и Франция се договориха да поискат запазване на бюджета за селско стопанство на Европейския съюз на сегашното му ниво след среща между министрите на земеделието Илзе Айгнер и Стефан льо Фол в Берлин в сряда, предаде ЕurActiv.

Двете страни "подкрепят предложението на Европейската комисия да се задържи бюджета за селско стопанство на номиналното ниво от 2013 г. за периода 2014 г.-2020 г.", се казва в изявление на министрите.

Германия внася най-много средства в бюджета на ЕС, а Франция е най-големият бенефициент от земеделските субсидии в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП), която представлява около 40% от общия бюджет на блока.

Новината идва в решителен момент преди срещата на европейските министри в Брюксел следващата седмица, когато трябва да обсъдят многогодишната финансова рамка на ЕС. Айгнер и Льо Фол подчертаха, че страните им трябва да продължат да поддържат близки отношения на последния етап от преговорите за ОСП и бюджета за следващите седем години.

Министрите изразиха несъгласието си с предложенията на някои държави членки за намаляване на средствата от първия стълб на ОСП, които подкрепят фермерите чрез директни плащания. Те отбелязаха, че може да се съгласят с известно сближаване между държавите членки на нивото на директните плащания за фермерите, ако то е разумно.

Брюксел предложи система за намаляване на различията между фермерите в Западна и Източна Европа. Тъй като Франция получава най-голям дял от ОСП, нейните фермери може да загубят до 7% от финансирането, според предложението на Еврокомисията.

Айгнер и Льо Фол подчертаха, че поддържат "силна" ОСП, защото тя е важна за растежа, заетостта, околната среда и иновациите в европейските селски региони. Въпреки че подкрепят искането на Брюксел за по-зелено земеделие, те настояха за гъвкави политики в тази област. /източник: Дневник


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!