Днес е Гергьовден – най-големият пролетен празник, заедно с Великден. С Гергьовден започва лятната половина на земеделската година, летният цикъл, който продължава до Димитровден. Според народните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Св. Георги е покровител на овчарите и стадата. С него започва и новата скотовъдна година – доенето на млякото и подсирването на първото прясно сирене. Неслучайно традициите и ритуалите на днешния празник до голяма степен са свързани с овцевъдството и земеделието. 
 
На днешния ден се прави задояването на овцата, която първа е родила агънце през годината. Тя се окичва с венец от къпина, здравец, глог и коприва, завързан с червен конец, като същия се поставя и на вратата на кошарата. Първото доене се прави от млада жена, която е във фертилна възраст, а първа от него отпива млада жена, за да се раждат женски агънца. На Гергьовден се прави и първото прясно сирене. То обаче не се соли, за да не секне млякото на овцете. 
 
По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. 
 
За трапезата се коли първото мъжко агне, родено през годината и най-често то е бяло на цвят. Преди това му се дава зелена тревичка, за да има храна за животните и близва сол, за да са сити всички, окичва се с венец от билки и към рогата му се прикрепя свещичка. 
 
Обредният хляб се украсява с фигурки на агънца, овчарска гега и кошара. След това заедно с печеното агне се освещава и всички се събират около празничната трапеза, около която се играят гергьовденски хора. Момите се люлеят на люлки, всички се теглят на кантар за здраве, а накрая костите от агнето се заравят в земята.
 
На Гергьовден имен ден празнуват: Георги, Герго, Гергана, Гергина, Галина, Гиргина, Галин, Гошо, Генка, Ганка и други. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!