В България трябва да тръгнем по пътя на геномната селекция и да се възползваме от тези достижения. Освен това те трябва да бъдат внедрени в практиката, тъй като нямат само селекционно, но и икономическо значение. Това каза Георги Йорданов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) по време на уебинар за успешна селекция и геномна оценка, организиран от Департамента по земеделие на САЩ (USDA) за България. Агри.БГ излъчи събитието на живо.

Ще участват ли развъдните асоциации в Съвета по животновъдство?

Георги Йорданов уточни, че в България има 11 развъдни организации, които се занимават със селекционния процес. У нас говедовъдството се развива в четири направления - млечно, комбинирано, автохтонно и месодайно. А най-големия дял заема млечното направление. 

“Благодарение на инициативността на председателите, мениджърите и специалистите по селекция в говедовъдството, тенденцията, която се наблюдава в момента, е за намаляване броя на фермите, увеличаване на капацитета им и повишаване на продуктивността”, добави той.

Според информацията, с която разполага ИАСРЖ, в разстояние на пет години, средната продуктивност на стадата в България, се е повишила с малко повече от 1 тон. 

“Това се дължи както на селекцията, така и на технологията на отглеждане и хранене, разбира се и на осеменяването. Добра тенденция на нашите специалисти и селекционери е, че за последните 4 години в България, в селекционната работа само при черношарено направление, са влезли 416 бика от САЩ”, каза Йорданов.

Всъщност, според него, един от факторите да подобрим млечността на нашите животни, е селекцията и по-скоро генетичния материал, който се използва от САЩ.

“По отношение на контрола на произхода, преди четири години беше открита ДНК лаборатория, като през последните три, тя работи активно. Най-вече в сектор “Говедовъдство” - млечно направление. Работим с микросателитен анализиз и по този начин доказваме произхода. Това е една стъпка за бъдещето и подход към геномната селекция.

Когато имаме ясен произход на животните, това е един гарант за по-точните оценки, които ще бъдат направени както към мъжките, така и към женските животни”, категоричен е Георги Йорданов.