Георги Тахов се закле като служебен министър на земеделието и храните. Това стана пред депутатите в пленарната зала на Народното събрание. 

Тахов пое поста на служебен министър от Кирил Вътев, който седмица след клетвата бе отстранен по молба на служебния министър-председател Димитър Главчев. 

Близо една седмица президентът Румен Радев не подписа указа за освобождаване на Вътев и съответно за назначаване на Тахов. 

В крайна сметка указът бе подписан на 22 април и от 24 април официално Георги Тахов е служебен министър на земеделието и храните. 

Веднага след това в аграрните среди започна обсъждане кой ще заеме досега заеманата длъжност на Тахов - изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”

В пространството се завъртяха имената на Васил Грудев - който вече е бил начело на Фонда, Лозана Василева - която в момента е зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, както и на колегата й - Ива Иванова. Разбира се, това все още е в сферата на гадаенето. 

Друг сюжет, който е свързан с рокадите в двете най-важни институции за земеделците - МЗХ и ДФЗ, е дългоочакването изплащане на парите по Украинската помощ

За да бъде изплатена - при положение, че пари има, трябва да има създаден Управителен съвет на Държавен фонд “Земеделие”.

Той се ръководи от министъра на земеделието, но в него членуват редица зам.-министри от други министерства, а втория ешалон на властта, както е традиционно да се нарича, все още не е попълнен от служебния кабинет. 

На 24 април в 17:00 ч. служебният министър-председател Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. 

Агри.БГ следи темата.