Няма да има напрежение между земеделските производители от гледна точка на очакваните суми. Колкото и да е бюджетът - той е наличен и ние го имаме. Това каза земеделският министър на Българо-китайски бизнес форум, който се провежда в понеделник в София, предаде Евронюз.

Четете още: Градушката на нашето разочарование

По думите на Тахов междуведомствена комисия започна описването на щетите след бурите в различни региони на страната. А подпомагането за стопаните ще се определя на базата на насените щети, уточни Тахов.

"Няма да има напрежение между земеделските производители от гледна точка на очакваните суми. Колкото и да е бюджетът - той е наличен и ние го имаме. Ще се разплати на максимум това, което е констатирано. Разбира се, това, което отговаря на критериите по държавната помощ.

Разпоредил съм още в края на миналата седмица да се започнат пълни огледи на засегнатите райони и територии и през констативни протоколи да бъдат описани щетите, и наистина своевременно ще бъдат заплатени на всички засегнати", заключи земеделският министър.

На форума се коментира и търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и Китай през 2023 г. Оказва се, че тя е нараснала с над 37 %, каза Георги Тахов.

Той допълни, че износът на български стоки за китайския пазар е нараснал двойно на годишна база през 2023 г. в сравнение с 2022 г..

По думите му, водещите селскостопански продукти в българския експорт за китайския пазар през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г. са царевицата и кюспетата от слънчоглед. През 2023 г. страната има положително търговско салдо, което възлиза на 395 млн. щ. д., при 52 млн. щ. д. за 2022 г.

„През последните години Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република, работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти“, информира  министър Тахов.

Тахов отбеляза още, че са започнати 34 процедури, като 11 от тях вече са приключени с подписване на съответните протоколи и двустранно одобрение на сертификатите.

„Приключването и на останалите процедури ще създаде условия за значително увеличаване на обема и видовете български селскостопански и хранителни продукти, изнасяни за Китай“, посочи още министърът. 

По време на събитието бе подписано и Споразумение за сътрудничество между Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) и Международната търговска камара на Шанхай.