26 млн. евро годишно е подпомагането на лозаро-винарския сектор, стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов при откриването на традиционния празник на лозарите и винарите в село Брестовица, Пловдивско.

В момента в Държавен фонд „Земеделие“ продължава прием до 15 февруари на заявления по интервенциите "Инвестиции в лозаро-винарския сектор" и "Инвестиции в екологични съоръжения", съобщи ресорният министър. Той бе категоричен, че държавата чрез всички нейни структури, ще продължи да подпомага сектора не само с европейски средства, но и през националния бюджет.

Чрез интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. секторът има възможност да инвестира и да повишава своята конкурентоспособност, за да представи продукти, отговарящи на предизвикателствата на 21-ви век. 

Над 100 хектара са новите лозови насаждения през изминалата година в страната, а засадените площи с винени лозя в България са 55 хил. хектара. Министър Тахов отбеляза, че страната ни споделя напълно европейската политика за високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти.

Брестовица официално е вписана като столица на виното от няколко години, съобщи кметът на община Родопи Павел Михайлов по време на празника. 

От опит: Без поливане лозарството става немислимо

В района на Пловдив общата площ с винени лозя е 6 963 хектара, от които с бели вина 2 880 хектара, a с червени вина – 4 083 хектара. Основните сортове за производство на бели вина са “Мискет червен”, “Мускат отонел”, “Ркацители”, “Совиньон блан”, “Шардоне”, “Тамянка” и “Димят”.

По данни на Изпълнителна агенция по лозата и виното, произведеното винено грозде от реколта 2024 е 13 766 тона. В района са регистрирани 42 винопроизводители. Произведеното вино от реколта 2024 за област Пловдив е над 8 млн. литра.

В района на Южното Черноморие пък общата площ с винени лозя е 7 977 ха, от които за бели вина - 5 638 ха, а за червени вина - 2 339 ха. Основните сортове за производство на бели вина са: Мускат отонел, Шардоне, Димят, Юни блан, Ркацители и Совиньон блан, а за червени вина са: Каберне совиньон, Мерло, Сира и Каберне фран. Произведено винено грозде от реколта 2024 в областта е 45 280 000 кг. Произведеното вино и мъст от реколта 2024 е 26 406 818 литра, от които 17 952 332 литра бели вина и 8 454 486 литра червени вина. В област Бургас попадат регистрирани вина със защитено наименование за произход (ЗНП): ЗНП „Южно черноморие“, ЗНП „Поморие“ и ЗНП „Карнобат“.