Новината, която обявиха от МЗХ, че няма да има финансиране за проектите на зърнопроизводителите по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства по ПРСР, поради липсата на бюджет,  не е добра. Това коментира пред Фермер.БГ Георги Серафимов, председател на кооперация Златен клас в с. Недан, община Павликени. 

Кооперацията обработва  12 600 дка обработваема площ и е кандидатствала за закупуване на нов комбайн и трактор с прикачен инвентар - дискова брана и плуг, на стойност 900 000 лв.
 
''Надяваме се проекта да бъде одобрен, защото техниката наистина ни е необходима.'' сподели председателят на стопанството и допълни, че само с банкови кредити на 100% изплащане, трудно може да се закупува земеделска техника.
 
Серафимов изрази надежда, че при вторият прием по мярката през есента, все пак проектите ще получат одобрение и възможност за поне 50 % финансиране.
 
Жътвата на ечемик в стопанството на кооперацията  започна в понеделник на 15 юни. Поради падналите валежи тези дни работата по прибирането на реколтата е спряла и  се изчаква, за да изсъхне ечемика.
 
Добивите до момента са добри, но се надяват и изкупните цени на земеделската продукция да бъдат добри.
 
Кооперацията отглежда 2 800 дка царевица, 2 500 дка слънчоглед. Към момента пролетниците са в добро състояния. Тази година са засяти и площи с фуражен грах поради изискването за минимум 5 % за угар и азот фиксиращи култури по програмата за Директните плащания Въпреки засушаването през пролетта, падналите скоро валежи се отразяват благоприятно върху пролетните култури. Надеждите са за лято без градушки и суша и  успешно прибиране на реколтата.
 
Георги Серафимов коментира и темата за селска полиция за опазване на реколтата, като сподели, че  неговата кооперация няма проблем с кражбите, тъй като от 2009г. частна охранителна фирма охранява цялото землище на стопанството и кражбите са сведени до минимум. 
 
''Относно създаването на държавна селска полиция  идеята е много добра, но за това се изискват много време , много средства  и добра организация. Самата селска полиция трябва да бъде снабдена с високо проходими автомобили и с по- голям числен състав, заради голямата площ на земеделските земи. Хубаво е, ако се направи, защото ще е в полза на земеделците.'', коментира Серафимов.
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!