В нито един момент България не е обсъждала забрана на транзита на украинска продукция. От днес ( 24 април 2023 г. - бел. ред) обаче влиза в сила забраната за внос на редица продукти от Украйна. Това коментира заместник-министърът на земеделието Георги Събев в предаването Агросвят по Дарик.

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик в неделя преди обед.

“Изключително важно е да поясним, че България е солидарна държава с Украйна и ние подкрепяме коридорите за солидарност в Европа, чиято цел е да осигурят износ на украински стоки към трети страни. Това е последователна позиция, която ние като администрация и държава сме заемали от края на лятото на 2022 г. 

Констатираме обаче, че коридорите за солидарност за съжаление не функционират като такива. В резултат на тяхното неефективно отваряне в редица страни, особено в Централна и Източна Европа, се получи пренасищане с внос на продукти с произход Украйна”, обясни Събев.

Мит ли е ниската цена на украинското зърно?

Той припомни, че България не е първата държава, която въведе подобна забрана. 

“Но ние предприехме тази стъпка, за да не повтаряме грешката от 2014 г. и за да предотвратим свръхзадоволяване и натиск върху български производители”, категоричен е той. 

По думите му наистина има проблем със свръх вноса на слънчогледа в България.

“Слушам различни коментатори, които се изказват по въпроса и казват, че свръх внос на зърно няма. Бих насочил вниманието към това, че слънчогледът е техническа, маслодайна култура и само за последната година ръстът й при вноса от Украйна, е близо 30 пъти”, добави още Събев.

Следим темата тук

Изобщо не се отчита и един друг социален проблем, който може да възникне, ако българските фермери бъдат принудени да ограничат производството си, посочи заместник-министърът на земеделието. Това е въпросът с рентите. 

“Много от българските фермери са арендатори на земя и предоставят ренти на собствениците. 

Множество хора, особено в Североизточна България, разчитат на тези ренти като важен източник на доходи. Проблеми с продукцията и реализацията в тези райони де факто потенциално означава и проблеми за този социално-икономически елемент”, каза още той.

България обаче има сериозни притеснения по отношение на свръх вноса и на редица други продукти, сред които са олио, прясно и сухо мляко, мед и пчелни продукти, посочи Събев.

“Продължаваме да настояваме да бъде разширен списъка от продукти, който ЕК следва да наблюдава. И съответно в бърз порядък да могат да се въведат мерки що се касае до вноса на тези продукти от Украйна”, заключи Георги Събев.