Започна Националната конференция на тема "Биологичното производство в България", в рамките на АГРА 2023. Събитието откри зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

Всичко за Кампания 2023

“В България има какво да правим за биологичното производство като администрация, както и в производството и преработката. Чрез Стратегическият план е предвиден добър финансов ресурс за сектор Биопроизводство - над 350 млн. лева конкретно за производството, 35 млн. лева за инвестиции в земеделски стопанства, ресурс и за преработката. Това е нещо, което вярвам, че е изключително важно за развитието на биологичния сектор в страната. 

Време е в този сектор да покажем как в кратки срокове можем да насочим и ресурс, и усилия към дейности, насочени към добавена стойност”, коментира Георги Събев.

По думите му нещо изключително важно за това е произведените в България биопродукти да се преработват и да достигат до крайните потребители.

“В тази връзка идва на помощ и Планът за развитие на биологичното производство, който беше обсъждан с представители на бранша на няколко пъти. В лицето на Министерство на земеделието имате партньор, който ви подкрепя за различни инициативи. Изключително се радвам, че България имаше добро представяне на международното изложение на биопродукти в Германия, имаме положителна обратна връзка с българските участници там. 

Вярвам, че това ще продължи и в бъдеще, ще помогне и на българските производители и преработватели да достигнат до много пазари. Това е нещо, което трябва да стане акцент в правенето на политики в областта на биологичното производство, а именно разширяване присъствието на биологичните продукти, както на българския, така и на международните пазари”, заключи Георги Събев.

От своя страна управителят на Биоселена д-р Стоилко Апостолов и един от организаторите на събитието каза:

“Тази година е преломна, тъй като всички очаквания са насочени към новия Стратегически план, новите мерки за подпомагане. Аз лично имам по-големи очаквания от Националния план за биологично земеделие, където са разписани повече дейности. Искаме да гледаме напред, затова какви са перспективите, какви мерки ще започнат да се прилагат и т.н.”, заяви д-р Апостолов.