Ръководството на Министерството на земеделието има ново отношение и нов подход за утвърждаване дейността на биологичните производители и разширяване на нейния обхват. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев, по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по  биологично производство.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

"Диалогът с бранша е необходим и полезен, за да обсъждаме заедно отговорностите като политики, приложими за развитието на сектор „Биологично производство“, каза още Събев.

Това бе първото заседание за тази година и имаше за цел да се обсъдят правилата за прилагане на основните нормативни изисквания към биологичните производители.

„Търсим инструменти за създаване на оптимални възможности за възходящ тренд на развитие на сектора“, допълни заместник-министър Събев.

В рамките на заседанието бяха разгледани и подадени заявления за промяна на данни и извършване на корекции в  регистъра на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство.

Участниците в Съвета бяха запознати с начина за въвеждане на информация в Електронния регистър и оторизирането на плащания на бенефициери по Мярка 11 Биологично производство. 

Обсъден бе етапът на приемане на Национален план за развитие на биологичното производство 2030 г. Коментирани бяха и текстове по проект за изменение и допълнение на Наредба №5 от 2018г., свързани със сертифициране на търговци, предлагащи непакетирана био продукция.

Представилите на бранша поставиха въпроси и изразиха становища по дискутираните теми, а от своя страна заместник-министър Събев обеща, че те ще бъдат разгледани детайлно и ще бъдат взети предвид.