Българските фермери, които протестират срещу новата Обща селскостопанска политика не правят изключение от колегите си в Европа. ОСП е една от политиките, която е засегната от изменението на климата. Амбициозните европейски планове за намаляване на емисиите ще имат много силен ефект върху земеделието. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„Българският зърнопроизводителен сектор беше много засегнат и продължава да бъде до голяма степен зависим от конфликта в Украйна. Ние имаме доста сходни почвено-климатични условия с държава като Украйна, която е житницата на Европа. Основният проблем в изразяване на солидарността е това, че зърното от тази страна не отива в трети страни, където има нужда, а остава тук в Европейския съюз“, така зам.-министърът на земеделието Георги Събев коментира земеделските протести от миналата седмица пред Националната телевизия. Той напомни, че министър Гечев вече изпрати писмо до ресорния комисар Войчеховски за отваряне на кризисния резерв, във връзка с протестите, които се провеждат в страната и назряващото напрежение в нашата страна. 

„Смея да кажа, че не е неоснователно. Напротив, сигналите са, че безмитният внос на почти всички стоки от Украйна ще бъде удължен с още една година. Тоест това, което се случи миналата година има потенциал да продължи, ако не се предприемат адекватни мерки“, смята зам.-министърът. 

Във връзка с отварянето на кризисния резерв на ЕС, който се ползва в предизвикателни времена, от думите на Събев стана ясно, че сега в Министерството на земеделието очакват да видят предложението на Европейската комисия по какъв начин ще бъдат използвани парите и за какво точно. Обсъждат се различни идеи за компенсация на производителите, съобразно обема на нереализирана продукция. 

Георги Събев: Очакваме в най-скоро време да видим предложението на ЕК за кризисния резерв на хартия, за да ги обсъдим с българските зърнопроизводители.  


В момента складовите помещения у нас са пълни, както с нереализираното зърно от миналата година, така и с вносното от Украйна, а съвсем скоро ще дойде и новата реколта. Тези помещения генерират разходи всеки ден. 

2023 г. е начална година от новия програмен период, сегашната Многогодишна финансова рамка (МФР) обхваща периода 2021-2027 г. и в момента текат дискусии във всички европейски институции, включително в ЕК, Европейския парламент и Съвета на министрите за спешно преразглеждане на многогодишната финансова рамка, защото тя е договорена в период, когато нямаше ковид криза, както и война.

"Съществува политическа воля от представители на трите институции да се преразгледа МФР. Има амбиция до края на годината да е готово политическото решение по този процес. Смятаме, че след като нашите производители са поставени на същите условия, както и на много повече трудност във връзка с конфликта, е крайно време тази несправедливост, свързана с различни нива на подпомагане да бъде преодоляна. Нашите производители оперират на единен европейски пазар, правят се едни и същи разходи, така че, за да бъдем конкурентоспособни  следва да бъдем поставени на еднакви условия“, категоричен е Събев.