Докато в Добруджа сеитбата на слънчогледа е на финала, в района на Сливен повечето зърнопроизводители все още изчакват. Това става ясно от думите на Радостина Жекова и Георги Радев в ефира на Дарик.

Борси: Ценовата експлозия продължава

„По-голямата част от колегите започнаха да сеят много рано, но аз съм сред тези, които все още не са успели. Движим се с над десетина дни закъснение“, посочи Радев, който е председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър“ в Сливен.

По негови наблюдения заради миналогодишната суша стопаните са намалили площите за слънчоглед и ще разчитат на добивите от рапица. През 2020 г. негови колеги са жънали по 40 – 50 кг/дка слънчоглед и затова той я определя като най-кошмарната от 15 години насам. 

„Но след суша идва киша, са казали хората, и е вярно. Тази година заради валежите не можем да влезем да сеем, да пръскаме, да работим по пролетниците. Но пак е по-добре, отколкото да няма“, категоричен е зърнопроизводителят от Сливенско.

Георги Радев: Есенниците и рапицата при нас са повече от миналата година.

Той потвърждава, че е имало проблем с доставките на тор през февруари – март, но сега обстановката се е нормализирала. Специално с доставките на семена не са срещнали трудности. Неприятна изненада обаче е поскъпването на торовете, семената и горивата.

„Двата края ще ги свържем, но не е въпросът да правиш нещо за оцеляване или за спорта. Тук го правим, за да работим и да осигурим работа на хората и всички да са добре. След цялата блъскотия насреща да има нещо“, категоричен е Радев. 

В Добруджанския край засега положението изглежда по-добре от миналата година. Пролетната сеитба приключва, въпреки че започна малко по-късно заради ниските температури и влагата през март.

„Имаме вече покълнали и поникнали слънчогледи и царевици. Пшениците превъзмогнаха невероятния стрес от февруари – март. Бяхме стигнали до минус 18 градуса без снежна покривка“, припомня Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Оттук насетне са изключително важни дъждовете, които ще формират и добива. Така че този месец е ключов за сектора във всички райони на страната.