Около 20.30 ч. в сряда първо започна дъжд, а след това и град. На места имаше ледени късове около 4 см в диаметър. 

Това е страшно! Няма по-лошо нещо от това точно преди жътва да мине нещо такова и да ти обере продукцията. Това е най-голямото нещастие за всеки един земеделец, без значение в кой сектор е. така коментира ситуацията след жестоката буря, която премина през някои части на страната в сряда вечер земеделският производител Георги Радев от Сливенско. 

“Още в 6 часа тази сутрин бях на полето. 
Има няколко села в района - Мечкарево е много зле. Като казвам много зле - пшеница, рапица нямат. Слънчогледът и царевицата са нацепени. Царивацата може и да се съвземе, но при слънчогледа има пречупени растения. Там няма начин да се оправи”, разказа Радев, който е председател на Сдружение на земеделските производители „Хаджи Димитър” в региона на град Сливен, след обиколка по полето. 

По думите му погромът в квартал Речица на Сливен също е голям. Същото е положението и в част от Крушаре. 
“От северната част на селото е ужас. Рапицата отгоре като се погледне - без да се влиза в полето, всичко свети - шушулките са празни. Да е останало нещо около 10 процента, но и за това се съмнявам. Няма една здрава шушулка. 

Чух се с няколко човека, които имат градини, включително и с Петър Байчев. Той ми каза, че когато градушката е ударила прасковите, ги е пръснал на две. Зелен плод да бъде разцепен на две - направете сметка какъв удар е било и какъв град е валяло”, разказа Радев. 

В района има 4 ракетни площадки - в Камен, Самуилово, Калояново, Желю Войвода.  

Този път изтърваха нещата”, коментира лаконично Радев, който е член и на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

При него също има поражения. Най-сериозно е положението на един от блокове на Радев с пшеница - там 50% от растенията са смазани и лежат по земята. 

“Листата на слънчогледа са на дупки, но той ще се оправи. За мен не е толкова страшно, но при колегите от селата, за които споменах, положението е ужасно. На хората им се плаче”, обясни Радев и добави: 

“Това е ужасно. Толкова време си блъскал, сял, орал, торил и т.н. и финансовите средства, които са вложени, и това да мине два-три дни преди жътвата и да го прибере! Всички, които говорят за нас, че караме бентлита и че земеделието е много доходоносно, много искам да дойдат да се разменят с мен за няколко месеца - няма да издържат година, и да им се падне нещо такова да им се случи. Да разберат какво е да си на наше място.” 

Логично е да се повдигне и въпросът за застраховането, който от години е тема, по която земеделците и застрахователите не могат да стигнат до съгласие. 

“Хората нямат вяра в застрахователите. Дори правихме среща от асоциацията с фермери и застрахователни компании, условията им не бяха лоши, но хората не им вярват на думите и обещанията. 

За една глупост ще разкажа. Имам колеги, които тази година са купили градини с праскови. За първа година трябва да я чертаят. Застрахователите му казали, че първо трябва да очертае, за да може да се нанесе в анкетната карта. А те не са чертали, защото СЕУ не работи. Градушката сега удари. 
 
Какво правим? Кой е виновен? 

В района, в който аз работя - Камен, Желю Войвода - природата ни пощади - има щети, но не са страшни и не са много. Благодарен съм на това, защото по другите места е страшно”.