Постоянно се обявяват опожарени площи за подпомагане, въпреки че проблемът се обсъжда редовно през последните 3-4 години.

ДФЗ прави черен списък на площите, опожарени преди Кампания 2020

Това заяви Георги Праматаров, директор на Дирекция „Идентификация на земеделските парцели", пред земеделски стопани от страната на семинар в Златни пясъци.  

„Производителите излизат с бележки за случайни събития, за инциденти, причинени от трето лице. В 90% от случаите на опожарените площи опожаряването е в рамките на конкретен парцел, т.е. това директно означава, че е контролирано и има умисъл. Още веднъж – не трябва да палите. Ако нещо подобно се случи, веднага трябва да се уведоми Разплащателната агенция”, обясни Праматаров. 

Случаите на опожарени стърнища се забелязват много по-ясно чрез сателитните или самолетни снимки. Опожарените до 9 юли парцели не подлежат за подпомагане в кампания 2020. Тези заявени площи автоматично водят то санкции. 

В края на 2019 г. стана ясно, че опожарените терени възлизат на над 20 000 дка при 244 земеделски стопани от цялата страна. 

Георги Праматаров алармира за още една грешка на производителите.

Заявява се формално правно основание, без да има реално такова. Всички знаем, че ИСАК предупреждава, когато заявяваш повече площи, отколкото са правните основания. През последните години се появиха земеделски стопани, които имат някъде някакво правно основание, но заявяват площи на съвсем друго място", припомни експертът. 

Тази година заявленията ще бъдат проверени именно заради установената тенденция за увеличение на правните основания без реално покритие, подчерта още той. 
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:
Площите със запалени стърнища са изключени от подпомагане

ДФЗ: Глоби за фермери заради запалени стърнища при 103 пожара

Стърнища горят в редица области, ще се отнемат субсидиите