Георги Праматаров отново е начело на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ на ресорното ведомство. 

 

Недоволство от отстраняването на Георги Праматаров

 

До отстраняването на експерта от длъжност се стигна след протест на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) на 18 юли 2018 г. Решението взе премиера Бойко Борисов след среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди. 
 
Веднага след решението над 20 браншови организации излязоха с отворено писмо, остро възразявайки срещу оставката на експерта
 
„Категорично се противопоставяме срещу предприетата крайна мярка, която застрашава експертния управленски капацитет и излага на риск нормалния работен режим, особено в настоящия ключов за сектора ни период, свързан с подготовката на България за Общата селскостопанска политика след 2020г. Господин Праматаров е безспорен професионалист и доказан във времето експерт от най-високо ниво“, пише в официалния документ.
 
 
 
Заедно с това колеги на експерта също възразиха срещу отстраняването му и се подписаха в негова подкрепа. Георги Праматаров се е доказал през годините като професионалист при всяко ръководство на министерството. 
 
„Един от малцината експерти в специфичната материя на Географските информационни системи, както и в областта на Общата селскостопанска политика, правото на ЕС, чиито знания са търсени и ценени както от администрациите на други държави-членки, така и от страна на ЕК", смятат негови колеги.
 
Впоследствие стана ясно, че е постигнат консенсус и от страна на НОКА, и Праматаров отново оглави водещата дирекция.
 
Според служителите в Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели", уволнението на Праматаров щеше да остави празнота в експертизата по отношение идентификацията на земеделските парцели в страната.