Проверките за виртуални животни трябва да продължат, смята фермерът от Плевенско Георги Николов.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

“Категорично постоянно трябва да се правят проверки, а когато се установи липса на животни, да се знае, че даденият човек е злоупотребил с европейски пари и ще бъде наказан. А ние какво правим? Отивам във фермата, проверяваме, установяваме липса и след това нищо не се казва. Това да не е държавна тайна? Не трябва да забравяме, че парите, които са крадат са не просто европейски. Това са пари на българския фермер - на малкия и на средния. Затова злоупотребите с виртуални животни трябва да бъдат веднъж завинаги изкоренени”, посочва животновъдът, който отглежда 150 крави в село Вълчитрън, област Плевен.

В същото време от земеделското министерство обясняват, че проверките не спират. Дори има данни и за последните няколко случая, при които проверяващите се натъкват на много неприятни гледки, сред които десетки умрели животни, търкалящи се по поляните около обекта. Друг пък, свиневъден обект, бил изцяло незаконен.

“Как е възможно да нямаш животни, а да получаваш стотици хиляди левове субсидия? Това не е реално. Не е правилно. 10 години вече сигнализирам за това и трябва да се вземат някакви драстични мерки. След като даден човек е злоупотребил с европейски пари, според мен или трябва да го лишат от правото да бъде фермер, или някакво подобно наказание. Като ми дойдат на проверка и другата година отново си получа парите - какъв е ефектът?”, коментира Николов.

Животновъдът има и информация за това как ветеринарни лекари издават фалшиви пътни листи за заклани животни, които всъщност са живи. Според него такива деяния трябва да бъдат строго наказвани.

“Не може без участието на личния лекар да стават подобни злоупотреби. След като си лекар и си дал клетва, не може да правиш такива неща. Според мен в такива случаи на тези ветеринарни лекари трябва автоматично да им се отнемат правата, защото те се явяват участници в кражбата на европейски пари. По моя информация се оказва и че много от фермерите защитават ветеринарните си лекари, когато бъдат уволнени, защото иначе схемата не може да продължава”, добави животновъдът.

През месец май 2022 г.  тогавашния министър на земеделието Иван Иванов съобщи за Агри.БГ, че в БАБХ върви сериозна реформа на кадри и системи. След това пък неговият зам.-министър Иван Христанов обяви пред Агри.БГ, че хакери са готвели удар срещу ВетИС. Реалната атака беше "сготвена" на 6 август, когато сайтът на БАБХ падна. Оттогава фермерите нямат достъп до информационната система за идентификация на животните ВетИС. 

По-важното обаче е, че от БАБХ успокоиха, че съвсем скоро агенцията ще си има нов дизайн и сайт. 

Какво целеше хакерската атака и дали има общо с N на брой виртуални животни и изтеклите милиони по тях остава само да гадаем. 

Според животновъдът Георги Николов обаче ВетИС работи, проблемът идва от недобросъвестните стопани и някои ветеринарни лекари.

“Аз работя от 30 години в животновъдството и досега не виждам никакви проблеми. Защо трябва да се правят реформи? Защо нещо трябва да се променя? Системата ВетИС работи. Проблемът е в недобросъвестните стопани и в някои ветеринарни лекари. Единствено не е добра идея фермерите да участват във вкарването на животните, защото пак ще се получат много злоупотреби. Пак ще стане така че някои ще си поръчват марките, ще си вкарат животните и готово. За мен това не е правилно. Трябва да има някакъв контрол. Без контрол нещата няма да станат, според мен”, заключи Георги Николов.