Георги Николов е един от малкото останали животновъди в Плевенско. С фермерство се занимава от 1991 г. - помни и добри, и по-лоши времена за сектора. В момента отглежда 150 броя животни - крави, млечно направление, в село Вълчитрън. Преди 4-5 години кандидатства по мярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”, благодарение на която прави доилна зала и си купува малко техника. Всичко друго прави сам. Защо избира точно животновъдство и как започва всичко? Вижте неговата история.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Началото

"Аз съм бивш военнослужещ. След като се пенсионирах се завърнах в родното село. Нямаше друго какво да правя и реших, че ще се занимавам с животни. 

Никога не съм мислел, че ще стана фермер. Когато дойдох тук - продадох си апартамента в София, взех 20 заплати, дойдох и купих бившата овцеферма, която превърнах в кравеферма. 

Отглеждам черношарена порода и приканил съм малкия ми син, който започна да отглежда Абърдийн Ангус - месодайно направление. В скоро време ще му предам и млечното направление", разказа Георги Николов.

Приемствеността

"След като той беше в София, след като се прибра започна да ми помага. Аз съм посещавал много ферми, той идваше с мен. Хареса му месодайното направление и му купихме до мен фермата, която е 7-8 дка. Направи си място и започна да си гледа животните там. В момента те са 97 броя", добави животновъдът.

Млякото

"Имам доилна зала. Първо започнах с гюмчета - със старата система. След като видях, че не може да се продължава така, направих централен млекопровод. Минаха години и по мярка 4.1 направих доилна зала 2х6 с хладилен танк. От нея съм много доволен, тъй като качеството на млякото се подобри много повече отколкото беше с централния млекопровод. 

Сменил съм много мандри. За сега от 5-6 години работя с една мандра в Габровско, с която не съм имал ден закъснение с плащанията. Те следят много и за качеството на млякото. Когато има кръв също го връщат, спазват стриктно. Всеки ден когато предам млякото, получавам документ какво е качеството, а това рядко се прави от мандрите.

Цената на млякото според мен е и достатъчна, и недостатъчна. Някои казват “нека да се вдигне”, но обикновените хора дали ще могат да купуват мляко от 2 лева? Трябва да се помисли за намаляване цената на фуражите и тогава нещата ще се подобрят. В момента млякото е 95 ст. + ДДС", категоричен е той.

Сушата

"В момента никога не е било така. И преди е имало сушави години, но тази година в нашия регион не е паднала капка дъжд. За паша въобще не може да се говори. Изкарваме животните единствено за разходка. С миксера даваме храна, но тази, която даваме сега за зимата няма как да я набавим. В момента не може да се купи и силаж, защото фирмите сега го произвеждат. Положението може да се каже, че е трагично. 

Докато имаше паша през май-юни, средният млеконадой беше около 27 литра на крава. Сега съм вече на 10 литра", обясни фермерът.

Очакванията за зимата

"Тежка зима. Царевицата изгоря. Дали ще бъде хубав и силажа, не се знае. Аз чакам да оцелеем тази година. А за догодина ще видим.

Много от колегите продадоха животните си. Тук в нашия регион знам ферми със стотици крави и ги продадоха. Дано не ликвидираме животновъдството, защото вие знаете, че млякото стана бяло злато. В момента всички търсят мляко, всички дават цена, но докога ще бъде така не знам", заключи Николов.

Още - гледайте във видеото.