Зимата беше много лека за фермерите с по-ниски цени на фуражите и по-високи цени на млякото, заяви в интервю за Фермер. БГ фермерът Георги Николов. Според Николов изкупната цена на суровото краве мляко трябва да е константна величина през цялата година и това да е записано в договорите между фермерите и изкупвачите.

 

 

Г-н Николов, как се отрази топлата зима на животните?
Десетократно по-лека беше тази година зимата – и за животните, и за фермерите. От разговори с колеги и пътувания из страната мога да кажа, че животните още сега, през февруари, са изкарани на паша в доста райони на България. Особено в южните части, където и снегът беше по-малко и температурите винаги са по-високи. В Северна България все още животните не пашуват масово, но скоро и при нас ще започне пашата. Облекчение за животновъдите тази зима беше и по-ниската цена на фуража – през миналата година купувахме комбинирани фуражи на цена над 70 ст./кг, през тази година цената 45-46 ст./кг.

 

Каква е актуалната изкупна цена на кравето мляко?
И изкупните цени на млякото са по-високи в сравнение с миналата година. В Централна Северна България цената беше през 2013 г. около 65 ст./л, сега е 70 ст./л. В Южна България изкупните цени са по-високи – някои колеги получават по 80 ст./л. Разбира се, тепърва ще можем да коментираме изкупни цени на млякото, защото едва след средата на март (за Северна България дори в средата на април) излиза стабилна паша за животните, което естествено увеличава млеконадоя. Има още един фактор, който тази зима беше положителен за фермерите – високите температури. При много ниски температури млеконадоя е значително по-слаб, но тази зима разликите бяха съвсем малки – при мен, например, млякото падна съвсем незначително – с около 50 литра само.

 

В момента какви са обемите на млякото, което добивате?
В новата ферма постигам по 21-22 л среден млеконадой от крава, което не е никак малко.

 

Какви са очакванията ви по отношение на изкупната цена на млякото?
Цените, както казах, са удовлетворителни за фермерите. Такива цени досега по това време на годината не сме имали и това не може да не ни радва. Очакваме, че изкупвачите ще се опитат да свалят цената когато почне активната паша на животните, но смятам, че всички фермери трябва да отстояваме цената на млякото. В крайна сметка това е целта – да има постоянна целогодишно изкупна цена на кравето мляко. Фермерът има едни и същи разходи през цялата година и смятаме, че не би трябвало да има сезонни цени на суровото мляко. Да, много фермери имат пасища и ливади, но има и много колеги, които няма къде да пасе кравите си. Категоричен съм – изкупната цена на суровото краве мляко трябва да бъде константна величина целогодишно.

 

Имате ли фиксирана в договорите с изкупвачите изкупна цена и с какъв срок на валидност е тя?
Не всички фермери са подписали договори по новите изисквания. Очакваме през март-април (квотната година захочва от началото на април) вече всички да имаме договори, в които не само да е изрично записана изкупната цена на млякото, но и това, че тя е валидна за цялата година. Само така фермерите ще могат да правят разчети какви средства ще получат, респективно какви инвестиции в стопанството си ще може да направи с парите, които ще получи от продажбата на млякото. Това е най-важното за един фермер – да има яснота, за да може да работи, да планира дейността си и да се развива нормално. Дори само с 10 стотинки да падне цената на млякото непредвидено, това за нас са сериозни загуби от по няколко хиляди лева, които затрудняват работата ни.

 

Какви са очакванията ви за стопанската година като цяло?
Много зависи от климатичните условия оттук нататък. Опасно е за всички, които се занимават със селско стопанство, ако има сериозни засушавания през пролетта и лятото. При едно продължително засушаване фермерите ще останат без паша за животните. И сега земята в много райони на страната е суха, особено в Южна България. В Северна България падна сняг и все още има относително добро влагозапасяване на почвата, но определено все още не можем да говорим, че стопанската година е добра.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!