Невъзможно е да подготвим проект за трактор за 7 дни, колкото ще продължи приема по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Това коментира пред Фермер.БГ  Георги Кръпчански, земеделски производител от 2006 г., който отглежда зърнени култури в землищата на селата Мали Върбовник и Голям Върбовник, област Кюстендил.


Започнахте ли жътвата на слънчоглед и какви добиви реализирате във вашия район?

Жътвата на слънчоглед не сме я започнали все още поради това, че ние сме по-назад от всички останали колеги. Не сме много обнадеждени за добивите поради невижданата суша от 2-3 години.

 

Продавате ли вече пшеница от тазгодишната реколта. Какви са цените във вашия район?

За нашия район цените на пшеницата вървят между 320 - 330 лева за тон при средни показатели за хлебната пшеница. Лично мен тези цени не ме устройват. Аз съм складирал цялата продукция и ще продавам на по-следващ етап.

 

Имахте ли теренни проверки?

Специално при мен не е имало теренни проверки. Чух не официално, че миналата седмица са започнали. Аз нямам проблеми, защото съм изпълнил всички мероприятия.

 

Кандидатствахте ли по мярка 4.1 и смятате ли да подадете проекта отново по извънредния прием по мярка 121, който ще се проведе между 7-12 септември?

Да, както всички колеги и аз се подведох и кандидатствах по 4.1. Напълно съм разочарован от начина на приемане на документи. За мен кампанията беше фалшива. Направих проект, похарчих едни пари и след това министърката излезе и каза: „Извинявайте, но за зърнопроизводителите пари за трактори няма да има!“.

 

Смятате ли, че земеделците могат да се подготвят и да подадат своите проекти по 121 мярка предвид кратките срокове?

Аз не знам някой да може да подготви за 6 дни проект, да събере всички оферти за да може да подаде на 7-ми и то при положение, че примът ще е по правилото „предимство на първият подал“. Мисля, че е невъзможно!

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!