Около десет хиляди птицевъди са изправени пред опасността да загубят работата си, тъй като фермите за отглеждане на патици може да бъдат затворени за срок между 4 и 6 месеца заради птичия грип.

 

Птичи грип и мълчалив протест срещу забрана за превоз на патета (обновена)


Георги Иванчев, птицевъд от община Раковски, заяви това пред Фермер.БГ по време на мълчалив протест пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пред централния офис на Агенцията в София тази сутрин се събраха стотици птицевъди от различни краища на страната. Стопани и техни служители от Първомай, Бургас, Добрич, Хасково, Раковски, Ловеч и други региони пристигнаха, за да защитят поминъка си.  Към протестиращите се бяха присъединили и стопани от регионите, засегнати от чумата по дребните преживни животни.


Според протестиращите мерките, предприети от БАБХ, са прекомерни спрямо заразата от птичи грип, като липсват и адекватни предписания към собствениците как да постъпват с новоизлюпените патета.


„Угоявам патици във ферма в община Раковски. Раковски е малък град с 25 хиляди души население. И главният поминък поне от две поколения е отглеждане на патици. 4-6 хиляди души са пряко заети в бранша само от Раковски. От това зависи тяхната прехрана. Трябва да се вземе някакво решение, да не се оставят тези хора без работа. Дано да се намери някакъв консенсус. Те искат да наложат забрана от 4 до 6 месеца тези 10 000 човека в цяла България да останем без работа“, каза Георги Иванчев.

 

Снимка: Pixabay


Той обясни, че тези хора не могат да си намерят друга работа, защото никой не ги иска за такъв кратък срок. Би било истински социален взрив толкова много хора да останат без работа.


„Ако днес не настане разбирателство, ще има още протести, на които ще бъдем много повече. Ще дойдат хора от целия бранш“, допълни птицевъдът.


По думите му в момента малки патета умират в люпилните, защото е забранено да се транспортират, а от БАБХ не казват как собствениците трябва да постъпят с тях.


„Само за последните два дни в люпилните има около 30 хиляди измрели патета. Има още останали, които не се знае какво да се правят. 15 хиляди стоят в касетките в люпилните, не ги пускат и ги чакат да измрат“, описа картината Иванчев.


„Има доста патици, които са преди клане, на 90 дена. При тях разходът е огромен. Живи и здрави животни се избиват принудително. Там загубите са много по-големи“, допълниха негови колеги.


Собствениците засега не са получили никакви помощи или обезщетения. След изтичане на забраните и зареждането на фермите със здрави патета, ще минат още поне три месеца, преди фермите да отгледат птици за продан и да получат някакви пари.


„Покрай нас ще бъдат засегнати много повече хора, които работят във фуражни заводи, транспортни фирми, производители на царевица“, предупредиха още протестиращите. Докато те бяха на улицата пред сградата на БАБХ вътре се провеждаше работна среща между ръководството на Агенцията и представители на птицевъдния бранш. За 14:00 часа е насрочен брифинг за журналисти.