Един от професионалните пчелари в България и носител на приза "Пчелар на България за 2011-а година", Георги Гочев, заяви пред Фермер.БГ, че определени сортове рапица и царевица изключително раздразват пчелите и са една от причините за загиването на пчелни семейства през последните години.

 

"Никой не може да ме убеди, макар да има закон в България, че това не са генно-модифицирани сортове, особенно за рапицата, но и за царевицата, която се сее на много места в България. Това страшно дезориентира и раздразва пчелите.", категоричен бе Гочев. "Много химия има, особенно тук в Северния край на България , където има интензивно земеделие - рапица, слънчогледи...използват се много хербециди, много препарати, които вредят на пчелите.", добави пчеларя.

 

Друг сериозен въпрос е това, че все още липсва субсидия за подхранване на пчелен кошер, а виждам, че всички видове животни в страната се субсидират - крави, овце...даже и магаретата, но за пчелните семейства, които оказват такова голямо влияние на българската природа, за кошер - няма, заяви още Георги Гочев.

 

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО ИНТЕРВЮ: