Запален по пчелите от тийнейджърска възраст, днес Джакомо Агаци е вдъхновение за всеки пчелар. Във фермата си в Сан Джовани ди Бергамо 32-годишният геодезист по образование се грижи по модерна технология за своите пчели. Той създава кошери от ела, продава продукцията си в магазин в центъра на града и от няколко месеца има автомат за биомед, който зарежда със своите буркани, пише La Stampa. 

В Добруджа: Спад в потреблението на пчелен мед с над една трета

Успехът си Джакомо Агаци обяснява с любовта си към екологията и помощта на пенсиониран пчелар. Докато му помага, работата му се превръща в хоби. 

Той ми даде съвет как да се справя с първите трудности и как да да ги преодолея. Годеницата ми Франческа е агроном и работи в университета. Заедно се запалихме по света на пчелите. Решихме да инвестираме в себе си и в тази мечта, като се записахме на курсове, организирани от няколко асоциации, споделя Агаци. 

В света на пчелите двойката се “гмурва” внезапно по време на пътуване до Словения. 

В замъка Блед - продължава Джакомо - видяхме магазин, направен във формата на кошер, с шестоъгълници, в човешки мащаб. В тази страна пчелата е почитана”.

По-късно той проектира и построява кошерите за своите пчели по сходен начин. В магазина му може да видите шестоъгълници от елхова дървесина. 

Винаги съм мечтал да произвеждам органични продукти. Елата е твърда дървесина, която не уврежда кошера, не използвам лепила, а само органичен восък, допълва Джакомо Агаци.

Геодезистът отваря фермата си през 2018 г. Започва с 8 кошера. Сега те са вече 75. 

Тъй като производството е свързано с климата, Агаци винаги казва, че “сме под покрива на небето”. 

Нашите кошери са между Бергамо и Бреша. Бергамо има много микроклимати, затова по тези земи се прави най-различен мед. Между 2019 г. и 2021 г. участвахме в регионални състезания и получихме отлични оценки за пчелния ни мед. Нашият продукт е чист, с органичен восък. Това е тайната на производството на качествен органичен мед. Представихме много рядък малинов мед. Произвеждаме още от акация, кестен, дива липа, рододендрон, глухарче, високопланински див цвят и манов. Всички те са ломбардски медове, разказва младият пчелар. 

По пътя към успеха той среща трудности. Сред най-големите е вароатозата. След това са студът и сушата. 

Ако няма вода, цветята не се развиват. Можем да местим кошерите си според цъфтежа. Първо имахме стационарни кошери. Сега живеем там, където има повече благополучие, споделя Джакомо Агаци.

Колкото до автомата за мед, който работи 24 часа в денонощието, той става факт миналата година. 

Целта е да осигурим качествен продукт по всяко време на деня, отбелязва италианецът. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Експерт призова за задължително тестване на европейския мед

Пека Песонен за Агри.БГ: Ще се отвори ли кризисния резерв на Европа за пчеларите?

Пчелар: Никой не може да каже защо има смъртност при пчелите, търсят се причините