След като стана ясно, че България ще бъде залята преди Великден с развалени яйца, скандални разкрития се появиха и за вносни зеленчуци, които влизат в България, разкриха търговци, работещи със съседните Турция и Гърция през ГКПП-тата по южната ни граница. Всички зеленчуци, които се внасят от Турция, са пръскани със забранения в България, САЩ и ЕС инсектицид ДДТ.

 

За това алармира Костадин Димитров, който внася кафе и сладки изделия от Истанбул, съобщава вестник Марица. Преди няколко дни търговецът  ходил там за стока и срещнал свой познат, който преди години се изселил в южната съседка. Човекът се занимавал със земеделие и Димитров го попитал с какво да пръска това лято доматите на ранчото, ако пак се появи миниращия молец Тута абсолюта. 

 

"Исмет ми каза, че ДДТ-то, който при тях е разрешен, е чудесен лек за всички буболечки. Там масово го прилагали както на полето, така и в големите оранжерийни комплекси. Настръхвам, като си помисля колко зарзават внасяме оттам, коментира Костадин Димитров. Както "Марица" писа, миналата година бивш преподавател от Селскостопанския техникум в Садово също потвърди, че турските домати, които ядем, са пръскани с ДДТ.", споделя Димитров.

 

От Агенцията по храните съобщиха, че преди дни на Капитан Андреево е спряна и върната една пратка от Турция, тъй като били открити остатъчни количества от пестициди, но не пожелаха да коментират подробности. Най-вероятно става въпрос именно за ДДТ.

 

ДДТ или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4) 2CHCCl3 е безцветно, кристално вещество, с температура на топене 108°С, което е практически неразтворимо във вода, но с голяма разтворимост в мазнините и повечето органични разтворители. Обикновено съдържа около 15% от 2,4`-изомера и се получава от хлорал, хлорбензен и сярна киселина. ДДТ се използва като инсектицид със специфична миризма. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни и хората се натрупва в тялото (в мастната тъкан). За повечето растения не е фитотоксичен. Употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм – уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации, освен това се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години