Модификацията на три ключови за фотосинтезата гена в растенията допринесе за увеличаване на тютюневата реколта с до 20 на сто, сочат резултатите от изследване на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Това може да е от полза за увеличаване на земеделската продукция.
 
 
Получените резултати се вписват в усилията на учени да се увеличат реколтите от някои култури, сред които ориз и царевица, за да се отговори на предизвикателства, свързани с увеличаване на глобалното население, което според данни на ООН ще нарасне от 7,2 милиарда души понастоящем на 9,6 милиарда души през 2050 г.
 
Специалистите от ФАО смятат, че за целта земеделската продукция ще трябва да се удвои.
 
"Използвахме тютюневи култури като модел за изследвания, защото с тях се извършват по-лесно експерименти, но извършваме същите генни модификации и с други култури. Модифицираните от екипа ни молекулярни процеси са от важно значение за фотосинтезата на растенията. Надяваме се да получим сходни резултати с други култури, за да може реколтите от тях да се увеличат", заяви Кришна Ниоги от лабораторията за молекулярна биофизика в Калифорнийския университет в Бъркли. 
 
 
При фотосинтезата растенията използват слънчева енергия, за да извлекат въглероден диоксид от атмосферата и да го превърнат в биомаса. Ако слънчевата светлина е прекалена, това може да повлияе отрицателно върху механизмите на фотосинтезата.
 
В такъв случай растенията прибягват до система за защита, за да бъде отстранен излишъкът от складирана енергия. Този механизъм обаче е бавен. Сега учените открили гени, които позволяват въпросният своеобразен предпазен клапан бързо да се дезактивира, позволявайки увеличаване на реколтата с 14 до 20 процента.