В някои части на планетата финансовите възможности на фермерите са силно ограничени. Това провокира създаването на приложение, което функционира на принципа на Über. То е разработено от правителството на Индия и е предназначено за отдаване под наем на селскостопанска техника, пише Agrarszektor.hu.

Хиляди безпилотни комбайна са в готовност за жътва

С новото мобилно приложение фермерите могат да наемат селскостопанско оборудване от висок клас за част от реалната му пазарна цена, спестявайки си време и енергия и увеличавайки своята производителност.

С това нововъведение правителството се надява земеделските производители да получат по-лесен достъп до съвременната селскостопанска техника и да повишат рентабилността на стопанствата си.

Към днешна дата на територията на Индия има 38 000 центрове, които работят по програмата. Всички те са достъпни с мобилната технология, която наподобява принципа на функциониране на Über. На разположение на фермерите са повече от 100 000 модела земеделско оборудване.

Какво се иска от земеделския производител? Той предоставя своето име, адрес и телефонен номер в хода на регистрацията, след което проверява в системата къде в околността – на 5, 20 или 50 км, има свободна за наемане машина и на каква цена.  

Ако фермерът има нужда от оборудването в точно определен час и на конкретно място, може да посочи това при резервацията.

Приложението включва и двупосочна система за оценка, така че потребителите да се ориентират по отзивите на други наематели за състоянието на машините и ефективността им.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Настроението на производителите на агромашини се подобрява

КТИ: Ръст при новорегистрираните комбайни, спад при тракторите

Как изглеждаха новите технологии на полето преди 27 години