Един от сериозните проблеми за земеделските производители в контекста на продължителната суша в повечето райони на страната е разрушената напоителна система. Към проблема са особено чувствителни фермерите, които се занимават със производство на плодове и зеленчуци.

 

В интервю за Фермер.БГ кметът на община Сливен ген. Кольо Милев сподели, че е провел поредица от срещи с министъра на земеделието проф. Димитър Греков именно за решаването на проблема с напоителната система.

 

„Акцент при последните ни разговори с министър Греков беше именно необходимостта от сериозни мерки за възстановяването на напоителната система. Ние сме в поречието на река Тунджа и не е сериозно да не използваме водата от реката и да не можем да възстановим навреме напоителните системи в общината. Без поливно земеделие нищо не може да се направи“, заяви ген. Милев и допълни, че ръководството на Община Сливен застава твърдо зад исканията на земеделските производители и животновъдите от региона в максимално кратки срокове да бъде възстановена напоителната система на територията на общината. Кметът на Сливен е оптимист, че в новия програмен период ще бъдат предприети мерки за възстановяването на поливното земеделие.

 

Много тръби са разграбени и продадени за скрап, крановете са ръждясали, шахтите не се поддържат – това означава, че ще са необходими много средства за цялостното възстановяване. Смятам, че трябва да се смени цялата философия на поливното земеделие и да се изберат не толкова енергоемки технологии. Няма да стане за една година, но трябва да се започне сега“, категоричен е ген. Кольо Милев.

 

Само общинската земеделска земя на територията на община Сливен е над 120 000 дка.

 

ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО С ГЕН. КОЛЬО МИЛЕВ ВЪВ ФЕРМЕР.БГ TV:

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!